4. kolo Lige prvaka
0

Džeko "nanišanio" Villareal, sudar Bayerna i Napolija

Piše: D. B.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U srijedu navečer se igra osam susreta 4. kola Lige prvaka u okviru grupa A, B, C i D. Bh. javosti će vjerovatno najzanimljiviji susret biti onaj između Villareala i Manchester Cityja, za koji nastupa bh. reprezentativac Edin Džeko.

Grupa A

Villareal - Manchester City

Nakon što je Aguero u posljednjim sekundama susreta Cityju donio zlata vrijedna tri boda protiv Villareala na Eastlandsu, "Građani" će protiv istog protivnika igrati na gostujućem terenu. Villarealu je ovo posljednja prilika da se uključi u borbu za prve dvije pozicije u grupi, dok City želi dobru formu iz engleske Premier lige iskoristiti i u Ligi prvaka te se domoći barem drugog mjesta u grupi. Cityjev konkurent za prolaz dalje je i opasni Napoli. Očekuje se žestoka borba do kraja grupne faze. Nadamo se da će bh. reprezentativac u dresu Cityja nastaviti svoju golgetersku seriju.

Bayern - Napoli

Bayern u utakmicu s Napolijem ulazi kao lider grupe A sa osvojenih sedam bodova. Napolitanci su istakli svoju kandidaturu za prolaz dalje i spremni su za borbu i ostvarenje svog cilja. Bayern možda nije najjača ekipa u grupi posebno kada se u obzir uzme Manchester City, ali je iskustvo igranja velikih utakmica definitivno na strani Bavaraca. Tabela: Bayern 7, Napoli 5, Manchester City 4, Villareal 3.

Grupa B

Trabzonspor - CSKA Moskva

Trabzonspor je u Ligi prvaka zauzeo mjesto Fenerbahcea, koji je izbačen zbog namiještanja utakmica u turskom prvenstvu. Nakon tri odigrana kola, ova ekipa se nalazi na trećem mjestu u grupi sa četiri osvojena boda. Isti broj bodova ima i CSKA Moskva, za koju nastupa bh. reprezentativac Elvir Rahimić. Između ovih klubova se očekuje žestoka borba za prolaz u drugu fazu Lige prvaka, ali je također prerano otpisati posljednjeplasirani Lille.

Inter - Lille

Nakon lošeg starta u ovogodišnjoj Ligi prvaka, kao i katastrofalne forme u Seriji A, Inter ipak kao lider grupe B dočekuje Lille. Ekipa Claudija Ranijerija je više sretno nego spretno stigla do sva tri boda na gostovanju u Francuskoj, a sada ima priliku napraviti veliki korak ka plasmanu u drugu fazu ukoliko ponovo ostvari pobjedu nad Lilleom. S druge strane, ukoliko Francuzi izgube, to će vjerovatno biti kraj snova o proljetnom dijelu Lige prvaka, ali će Lille ipak imati priliku da se bori za evropsko proljeće i nastavak takmičenja u Evropskoj ligi.

Tabela: Inter 6, CSKA Moskva 4, Trabzonspor 4, Lille 2.

Grupa C

Benfica - Basel

Benfica je u prošlom kolu savladala Basel u gostima retultatom 2:0. Portugalska ekipa grabi ka drugoj fazi Lige prvaka, dok Basel, čini se, posustaje.

Manchester United - Otelul Galati

Manchester United se polako budi i napada prvo mjesto u grupi. Na Old Traffordu u 4. kolu Lige prvaka dočekuje već otpisani Otelul Galati. United je na gostovanju kod rumunske ekipe upisao pobjedu rezultatom 2:0, te se nalazi na drugom mjestu u grupi sa osvojenih pet bodova. Čudo bi bilo kada bi Otelul u Manchesteru prošao sa manje golova u mreži.

Tabela: Benfica 7, Manchester United 5, Basel 4, Otelul 0. Grupa D

Ajax - Dinamo Zagreb

Ajax se nakon tri odigrana kola nalazi na drugom mjestu sa osvojena četiri boda. No opasan konkurent je Lyon, dok je Real nedodirljiv na vodećoj poziciji sa maksimalnim učinkom. Dinamo je napravio veliki uspjeh plasmanom u grupnu fazu, ali Zagrepčani nisu u tri utakmice uspjeli osvojiti nijedan bod. Dinamu jedino preostaje borba za treće mjesto, ali je i to prema mišljenju mnogih nemoguća misija.

Lyon - Real Madrid

Lyon će ugostiti poznatog protivnika kojem je u nekoliko navrata doslovno zagorčao život. No, Real je u prva tri kola zabilježio pobjede, uključujući i onu u prošlom kolu kada je na svom stadionu rutinski savladao Lyon rezultatom 4:0. Madriđani su nedostižni sa maksimalnih devet bodova, dok će Lyon voditi veliku borbu sa Ajaxom za drugu poziciju koja osigurava nastup u drugoj fazi Lige prvaka. Tabela: Real Madrid 9, Ajax 4, Lyon 4, Dinamo Zagreb 0.

Sve utakmice počinju u 20:45 sati.