Nogomet
7

Džekin Manchester City mora pobijediti CSKA-a, Pjanićeva Roma ponovo protiv Bayerna

Piše: D. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Večeras su na rasporedu utakmice 4. kola grupne faze Lige prvaka u grupama E, F, G i H. U fokusu bh. javnosti svakako će biti utakmice Manchester Cityja i CSKA Moskve te Bayerna i Rome s obzirom da za Građane nastupa bh. reprezentativac Edin Džeko, a za Vučicu naš Miralem Pjanić.

Grupa E

Manchester City - CSKA Moskva

Trećeplasirani Manchester City i četvrtoplasirani CSKA iz Moskve bodovno zaostaju za Romom, a pogotovo za Bayernom, koji ima maksimalni učinak. Građanima su prijeko potrebni bodovi da ostanu u konkurenciji s Romom za drugu poziciju. U prošlom kolu u Moskvi je bilo neriješeno 2:2, a Građani vjeruju da uz prednost domaćeg terena mogu upisati sva tri boda. Iako CSKA ne treba otpisati, ipak bi sve osim pobjede Cityja, za koji nastupa bh. reprezentativac Edin Džeko, bilo veliko iznenađenje.

Bayern - Roma

Bayern je u prošlom kolu deklasirao Romu na Olimpicu sa 7:1, a sada je domaćin Vučici u Minhenu. Ako Bavarci budu imali svoj dan, ekipi bh. reprezentativca Miralema Pjanića se ne piše dobro. Romi su potrebni bodovi da održi razliku u odnosu na City, ali je protiv Bayerna teško očekivati pozitivan rezultat.

Tabela:

  1. Bayern 9
  2. Roma 4
  3. Manchester City 2
  4. CSKA Moskva 1

Grupa F

PSG - APOEL

PSG ima sedam bodova, a u prošlom kolu je pobijedio APOEL kao gost rezultatom 1:0. Parižani ne bi trebali imati problema da upišu nova tri boda kao domaćini protiv APOEL-a i tako sačuvaju prednost nad Barcelonom.

Ajax - Barcelona

Ajax je pružio dobru partiju na stadionu Camp Nou u prošlom kolu iako je izgubio rezultatom 1:3. Holandski tim još uvijek ima teoretske šanse za plasman u nokaut fazu, ali je svakako važno barem osigurati treće mjesto i igranje u Evropskoj ligi na proljeće. Međutim, s druge strane je drugoplasirana Barcelona, koja definitivno ne želi prepustiti prvo mjesto PSG-u, pa će svim silama napasti Ajax u želji za osvajanjem sva tri boda. Katalonci su svakako favoriti u ovom meču.

Tabela:

  1. PSG 7
  2. Barcelona 6
  3. Ajax 2
  4. APOEL 1

Grupa G

Sporting - Schalke

Odličnu utakmicu su Schalke i Sporting odigrali u prošlom kolu, a isto bi se moglo ponoviti i večeras u Lisabonu, kada će Sporting biti domaćin Schalkeu. Ovo je i posljednja šansa Portugalcima da se da se uključe u borbu za nokaut fazu.

Maribor - Chelsea

Maribor je težak poraz od 0:6 doživio od Chelseaja u prošlom kolu. Iako su Slovenci respektabilan tim, teško je vjerovati da se Chelsea neće vratiti u London s punim plijenom nakon večerašnje utakmice. Ipak, u nogometu je sve moguće. Slovenski tim je trenutno treći sa dva boda, tri manje od Schalkea i pet manje od Chelseaja.

Tabela:

  1. Chelsea 7
  2. Schalke 5
  3. Maribor 2
  4. Sporting 1

Grupa H

Shakhtar Donetsk - BATE Borisov

Visoku je pobjedu Shakhtar ostvario u Borisovu protiv BATE-a u prošlom kolu pobijedivši rezultatom 7:0. Sada ima pet bodova i na drugom je mjestu, dok trećeplasirani BATE ima tri boda. Ako Ukrajinci pobijede, najvjerovatnije će riješiti bitku za nokaut fazu.

Athletic Bilbao - Porto

Athletic je pravo razočarenje u ovogodišnjoj Ligi prvaka, jer nakon tri kola ima samo jedan bod. Pobjeda je imperativ, ali je na drugoj strani prvoplasirani Porto, koji ima sedam osvojenih bodova. Špance očekuje težak zadatak, a ljubitelje nogometa vjerovatno odlična nogometna predstava.

Tabela:

  1. Porto 7
  2. Shakhtar Donetsk 5
  3. BATE Borisov 3
  4. Athletic Club 1