Nogomet
17

Liga prvaka: Džeko mora pobijediti Pjanića, Barcelona i PSG igraju za prestiž

Piše: D. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Večeras se igra posljednje, šesto kolo grupne faze Lige prvaka u grupama E, F, G i H. Putnici u nokaut fazu će biti poznati nakon večerašnjih utakmica.
Foto: EPA
Foto: EPA

Grupa E

Roma - Manchester City

Roma, čiji je član bh. reprezentativac Miralem Pjanić, će se plasirati u nokaut fazu ako pobijedi Građane. Vučici je dovoljan i bod ako CSKA Moskva ne izgubi od Bayerna. Ako Rusi ipak izgube, Roma će proći ukoliko sa Cityjem odigra neriješeno, ali bez golova. Manchester City, za koji nastupa bh. reprezentativac Edin Džeko, mora pobijediti Romu i nadati se da će Bayern pobijediti CSKA. Ako Građani izgube, to će im biti kraj nastupa u Evropi. Ova utakmica privalči posebnu pažnju jer će donijeti direktan okršaj Zmajeva Džeke i Pjanića.

Bayern - CSKA Moskva

CSKA ide u goste pobjedniku grupe, snažnom Bayernu, a da situacija bude gora, Rusima je potrebna pobjeda, ali i da City pobijedi Romu ili odigra neriješeno.

Tabela:

  1. Bayern 12
  2. Roma 5
  3. Manchester City 5
  4. CSKA Moskva 5

Grupa F

Barcelona - PSG

Barcelona će večeras u duelu s PSG-om pokušati preuzeti prvo mjesto od ekipe iz Pariza. Oba kluba su već u nokaut fazi, ali je izuzetno važno osvojiti prvo mjesto u grupi. PSG je u boljoj poziciji jer mu je dovoljan i remi.

Ajax - APOEL

Ajax i APOEL nemaju šanse za nokaut fazu Lige prvaka, ali će u večerašnjem direktnom okršaju odlučivati o putniku u Evropsku ligu na proljeće. Ajax ima bod više i na trećoj je poziciji u grupi i dovoljan mu je i bod, dok APOEL mora pobijediti.

Tabela:

  1. PSG 13
  2. Barcelona 12
  3. Ajax 2
  1. APOEL 1

Grupa G

Chelsea - Sporting

Chelsea je već osigurao prvo mjesto u grupi i sigurno ide u nokaut fazu. Blizu plasmana je i Sporting, koji će ići dalje, bez obzira na večerašnji ishod susreta sa Chelseajem, ako Schalke ne pobijedi Maribor u Sloveniji.

Maribor - Schalke

Schalke se večeras protiv Maribora mora boriti za plasman u nokaut fazu. Računica je jasna, njemačka ekipa mora pobijediti Maribor i nadati se da će Chelsea pobijediti Sporting na Stamford Bridgeu. Mariboru je potrebna pobjeda za Evropsku ligu.

Tabela:

  1. Chelsea 11
  2. Sporting 7
  3. Schalke 5
  4. Maribor 3

Grupa H

Porto - Shakhtar Donetsk

Porto i Shakhtar su već u nokaut fazi, Portugalci su osigurali prvo, a Ukrajinci drugo mjesto.

Athletic - BATE Borisov

Athletic i BATE se večeras bore za mjesto u Evropskoj ligi na proljeće. Španski klub ima bod više uoči večerašnjeg duela.

Tabela:

  1. Porto 13
  2. Shakhtar Donetsk 8
  3. Athletic 4
  4. BATE Borisov 3