Nogomet
9

Liga prvaka: Posljednja šansa za Manchester City, Roma želi osigurati nokaut fazu

Piše: D. B.
Ekipa Manchester Cityja (Foto: EPA)
Ekipa Manchester Cityja (Foto: EPA)
Večeras se igraju utakmice 5. kola grupne faze Lige prvaka u okviru grupa E, F, G i H.

Grupa E

CSKA Moskva - Roma 18:00

CSKA Moskva će tražiti osvetu za poraz od Rome rezultatom 1:5, a s obzirom na činjenicu da su dva kluba direktni konkurenti za drugu poziciju i plasman u nokaut fazu, očekuje se žestoka borba. Ako želi drugu poziciju, CSKA mora pobijediti Romu, dok bi Vučica pobjedom u Moskvi i u slučaju da Manchester City ne pobijedi Bayern, osigurala plasman u nokaut fazu. U ovoj utakmici se očekuje nastup bh. reprezentativca Miralema Pjanića u dresu Rome.

Manchester City - Bayern 20:45

Manchester City treba pozitivan rezultat protiv Bayerna ukoliko želi oživjeti nadu za plasman u nokaut fazu. Bayern je već osigurao prvo mjesto u grupi. Poraz bi za Manchester City značio eliminaciju iz Lige prvaka, dok bi remi održao nadu za drugo mjesto u slučaju da remiziraju CSKA Moskva i Roma. Bh. reprezentativac i kapiten Zmajeva Edin Džeko najvjerovatnije neće nastupiti za Građane zbog povrede.

Tabela:

  1. Bayern 12
  2. Roma 4
  3. CSKA Moskva 4
  4. Manchester City 2

Grupa F

APOEL - Barcelona 20:45

APOEL još uvijek traži svoju prvu pobjedu u grupi F Lige prvaka, a u 5. kolu dočekuje snažnu Barcelonu. Kiprani su trenutno na dnu tabele s jednim osvojenim bodom, ali se još uvijek nadaju drugom mjestu koje drži Ajax sa bodom više. Drugoplasirana Barcelona zaostaje bod za prvoplasiranim PSG-om i sigurno želi preuzeti prvu poziciju.

PSG - Ajax 20:45

PSG je trenutno na prvom mjestu s bodom prednosti nad Barcelonom. Parižani žele tu i ostati iako su se već kvalifikovali, a ovog puta im dolazi Ajax, koji ima samo dva boda i koji se bori za treću poziciju. Ipak, sve osim pobjede PSG-a bi bilo iznenađenje

Tabela:

  1. PSG 10
  2. Barcelona 9
  3. Ajax 2
  4. APOEL 1

Grupa G

Schalke - Chelsea 20:45

Schalke ne namjerava odustati od prvog mjesta i u 5. kolu ima priliku da se pobjedom nad Chelseajem izjednači sa engleskim klubom po broju bodova uoči posljednjeg kola. S druge strane, Chelsea također namjerava osigurati plasman u nokaut fazu, pa smo sigurni da je menadžer Jose Mourinho pripremio poneko iznenađenje za utakmicu u Gelsenkirchenu.

Sporting - Maribor 20:45

Nakon prve pobjede ostvarene u četvrtom kolu Sporting želi nastaviti pobjednički put i pobijediti Maribor te se i dalje boriti za drugo mjesto u grupi G. Maribor također još uvijek ima šanse, pa će rasplet u ovoj grupi biti veoma zanimljiv.

Tabela:

  1. Chelsea 8
  2. Schalke 5
  3. Sporting 4
  4. Maribor 3

Grupa H

BATE Borisov - Porto 18:00

Porto je već osigurao mjesto u nokaut fazi dok BATE treba pobjedu da sačuva barem teoretske šanse. U svakom slučaju, bodovi su potrebni i jednima i drugima, Portu da 'pobjegne' drugoplasiranom Shakhtaru, a BATE-u da, ako ništa zadrži treću poziciju ispred Athletica, koja vodi u Evropsku ligu na proljeće.

Shakhtar Donetsk - Athletic 20:45

Cilj Shakhtara je da preskoči Porto i zauzme drugu poziciju u grupi H. Protivnik će im večeras biti Athletic, koji je razočarao u grupnoj fazi ove godine. Ako žele šanse za treću poziciju, Athletic večeras mora pobijediti.

Tabela:

  1. Porto 10
  2. Shakhtar Donetsk 8
  3. BATE Borisov 3
  4. Athletic 1