Nogomet
40

Chelsea i Real Madrid u četvrtfinalu Lige prvaka

Klix.ba
Chelsea i Real Madrid osigurali su prolaz u četvrtfinale najboljeg klupskog takmičenja u Evropi. U mečevima osmine finala Lige prvaka Chelsea je na svom Stamford Bridgeu slavio sa 2:0 protiv ekipe Galatasaraya, dok je Real Madrid na svom terenu slavio rezultatom 3:1 protiv ekipe Schalkea.

Real Madrid - Schalke 3:1 (6:1)

Schalke je u prvom susretu u Gelsenkirchenu doživio katastrofalan poraz od madridskog Reala, koji je slavio rezultatom 6:1. Stoga je Real Madrid susret na Santiago Bernabeu dočekao posve mirno.

Real Madrid je poveo u 21. minuti utakmice pogotkom Cristiana Ronalda. Njegov šut nije bio jak i išao je po sredini gola, ali golman ipak nije uspio to odbraniti.

Samo deset minuta kasnije uslijedilo je izjednačenje Tim Hoogland je snažno pucao s ruba šesnaesterca nakon solo akcije. Lopta je ušla u donji lijevi ugao, a Iker Casillas je bio nemoćan.

Pred sami kraj prvog poluvremena Klaas-Jan Huntelaar imao je sjajnu šansu da Schalke dovede u vodstvo, ali njegov šut je bio neprecizan i lopta je otišla desno od gola.

Real je u drugom poluvremenu nastojao doći do pogotka, uprkos već osiguranom plasmanu u četvrtfinale.

Dobru priliku je imao Cristiano Ronaldo u 65. minuti. Uzeo je loptu i cik-cak prošao kroz odbranu. Na kraju je pucao u lijevu stranu gola, ali mu je šut savršeno odbranio Ralf Fahrmann.

Ipak, nekoliko minuta kasnije je bio precizniji. Driblao je loptu u šesnaestercu i poslao u donji desni ugao prikazavši senzacionalnu solo akciju.

Dvije minute kasnije Alvaro Morata je primio odličan pas saigrača i lagano poslao loptu u mrežu za konačnih 3:1.

Bh. reprezentativac u dresu Schalkea, Sead Kolašinac, odigrao je cijelu utakmicu.

Chelsea - Galatasaray 2:0 (1:1)

U prvoj utakmici odigranoj u Istanbulu Galatasaray i Chelsea su remizirali rezultatom 1:1 te je ovaj meč donosio veliku neizvjesnost. No, domaćin je odlučio od prve minute pokazati nadmoć i učiniti sve kako bi prošli u četvrtfinale i nastavili borbu za treći evropski trofej u nizu, s obzirom da su 2012. godine osvojili Ligu prvaka, a prošle godine su bili pobjednici Evropske lige.

Samuel Eto'o je načeo mrežu protivnika već u četvrtoj minuti. Primio je odličan pas suigrača i lagano poslao loptu u mrežu.

Konačni rezultat na utakmici postavio je Gary Cahill. Najprije je John Terry pobjegao svom čuvaru nakon kornera i pucao glavom, ali ravno u golmana. Gary Cahill je sretno došao do odbijanca te zakucao loptu ispod prečke. Golman je bio potpuno nemoćan, kao i ekipa Galatasarayja koja nije imala niti jednu pravu priliku i nije uspjela niti jednom zaprijetiti golu Petra Čecha.

Naš reprezentativac Izet Hajrović je u igru ušao u 77. minuti umjesto Emmanuela Ebouea.

Spomenimo da se nakon 675 dana, Didier Drogba, u dresu turskog Galatasaraya, vratio na stadion svog nekadašnjeg kluba Chelsea, Stamford Bridge, u kojem je proveo osam sezona.

Kada je 36-godišnji nogometaš izašao na teren na zagrijavanje uoči meča navijači su ga pozdravili aplauzom i ovacijama, a na tribinama su bili vidljivi transparenti kojima su navijači Chelsea poželjeli dobrodošlicu svom bivšem igraču. Ovacije je dobio i nakon utakmice.

Od ranije plasman u četvrtfinale izborili su Barcelona, Bayern, PSG i Atletico Madrid. Preostala dva učesnika naredne runde prestižnog takmičenja bit će poznata sutra, kada će igrati Manchester United -Olympiacos (prvi meč 0:2) i Borussia Dortmund - Zenit (4:2).

Liga prvaka, osmina finala, uzvratne utakmice:

Chelsea - Galatasaray 2-0, 1-1 (Eto'o 4, Cahill 42) Real Madrid - Schalke 3-1, 6-1 (Ronaldo 21, 74, Morata 75 / Hoogland 31)