Nogomet
133

Osmina finala Lige prvaka: Real deklasirao Schalke, remi Galatasarayja i Chelseaja

Piše: D. B.
Schalke - Real Madrid (Foto: EPA)
Večeras su odigrane dvije utakmice osmine finala Lige prvaka. Real Madrid je pobijedio Schalke u Gelsenkirchenu sa 6:1, a Galatasaray i Chelsea su remizirali rezultatom 1:1.

Schalke - Real Madrid 1:6

Schalke je napravio prvu izglednu priliku već u 2. minuti kada je udarac glavom uputio Howedes, ali je lopta završila pored Casillasovog gola. Dvije minute nakon toga je na drugoj strani snažno šutirao Ronaldo s ruba šesnaesterca. no, ni on nije bio precizan. Bh. reprezentativac Sead Kolašinac je u 11. minuti učestvovao u akciji Schalkea, koja je završena odbranom Casillasa.

Već u narednom napadu su gosti došli u vodstvo, Bale je prevario nekoliko igrača, dodao loptu do Ronalda, koji je lijepo poslužio Benzemu, a Francuz je savladao Fahrmanna. Bilo je to u 13. minuti utakmice.

Mogli su domaći do brzog izjednačenja odmah nakon što su krenuli s centra, ali je izglednu priliku propustio Draxler, a potom i Meyer. Ekipa Schalkea je u tim trenucima vršila pritisak na goste.

Otvorenu igru Schalkea su Madriđani kaznili, tačnije, to je učinio Bale, koji se poigrao s Kolašincem i Santanom te na kraju savladao Fahrmanna i pogodio za 2:0. Isti je igrač šutirao u 24. minuti preko gola Schalkea.

Sjajni Ronaldo je driblingom prevario Kolašinca u 32. minuti i šutirao, ali je pogodio stativu. Akcija iz 34. minute je propala jer su Realovi igrači oklijevali šutirati nakon izrađene akcije. Mogli su to domaći kazniti, ali je sjajnu priliku propustio Howedes.

Posljednju priliku u prvom poluvremenu imao je Real Madrid, međutim, Benzema nije uspio savladati Fahrmanna. Na odmor se otišlo pri rezultatu 2:0 za Real Madrid.

Na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 53. minuti, Real je poveo s 3:0 protiv Schalkea, a strijelac je nakon lijepog driblinga bio Ronaldo.

Tri minute kasnije se ukazala izgledna prilika za novi gol Madriđana, ali je neprecizan bio Benzema. Francuz je u 57. minuti ispravio svoju grešku, pa je nakon kombinacije s Ronaldom i pogravanja s odbranom Schalkea, pogodio za 4:0.

Bale je nakon asistencije Ramosa u 69. minuti postigao svoj drugi gol na ovoj utakmici i tkao povisio vodstvo Reala na visokih 5:0.

Nakon asistencije se Ramos mogao upisati i na listu strijelaca, ali je u 74. minuti šutirao pored gola.

Kolašinac je zbog povrede igru napustio u 76. minuti, a zamijenio ga je Fuchs. Udarac Ronalda je pet minuta kasnije odbranio Fahrmann.

Ronaldo je ipak uspio postići drugi gol u večerašnjoj utakmici nakon što mu je u 90. minuti asistirao Benzema.

Utješni gol za Schalke je u narednom napadu majstorski postigao Huntelaar, koji je pogodio iz voleja.

Utakmica je završena rezultatom 6:1 u korist Reala, koji mirno dočekuje revanš i jednom je nogom u četvrtfinalu.

Galatasaray - Chelsea 1:1

Bh. reprezentativac Izet Hajrović zaigrao je od prve minute u ekipi Galatasarayja protiv Chelseaja. Gosti su zaprijetili u 4. minuti preko Williana, koji je šutirao neprecizno. Dobro otvaranje susreta rezultiralo i vodećim golom za Chelsea, a strijelac je u 9. minuti bio Torres. Asistenciju je upisao Azpilicueta. Nova šansa za Torresa se ukazala u 15. minuti, ali ovog puta nije bio precizan. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Willian.

Igrala se 17. minuta kada je snažno i neprecizno šutirao Hajrović. Četiri minute kasnije je na drugoj strani opasno zaprijetio Lampard. Veliku priliku za novi gol Chelseaja propustio je Ramires u 27. minuti, kada je iz neposredne blizine šutirao preko gola Galatasarayja.

Galatasaray je pokušavao doći do gola Chelseaja igrom od noge do noge, a u 30. minuti ponovo je šutirao naš Hajrović, ponovo neprecitzno. Minut kasnije je napustio igru, a zamijenio ga je Kurtulus.

U 39. minuti su domaći bili blizu izjednačenja, ali je Telles propustio realizirati situaciju jedan na jedan s golmanom Chelseaja. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 1:0 u korist Plavaca iz Londona.

Chelsea je nastavio s dobrom igrom i u nastavku utakmice. u 52. minuti Torres nije uspio realizirati lijepu solo akciju. Kazna je stigla u 65. minuti kada je za izjednačenje pogodio Chedjou. Minut kasnije je Torres mogao vratiti prednost Chelseaju, no, pucao je pored gola.

Telles je u 75. minuti šutirao ka golu Chelseaja, a njegov udarac je bez problema zaustavio Cech. Odličan šut je ka golu Chelseaja u 82. minuti uputio Kurtulus, a lopta je prošla nekoliko centimetara pored desne stative gostujućeg gola.

Uprkos inicijativi domaćih u finišu, utakmica je završena rezultatom 1:1. Putnik u četvrtfinale bit će poznat nakon revanša na Stamford Bridgeu.