Kvalifikacije za SP
24

Uživo / Tok utakmice: BiH - Ukrajina 0:2

H. H.
Detalji s utakmice BiH - Ukrajina (Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i Ukrajine večeras su igrale posljednji meč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, a susret iz Zenice u kojem su gosti slavili 2:0, mogli ste pratiti u tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

BiH - Ukrajina 0:2

90' - Igrat će se tri minute sudijske nadoknade.

87' - Dobik je izašao sam pred Vasilja, zaobišao ga je, ali je na gol-liniji loptu izbacio Kovačević i spasio je zasada naš tim debakla.

85' - Sami finiš meča, obje ekipe čekaju kraj i nema mnogo uzbuđenja.

BiH - Ukrajina 0:2 (Dovbik 79')

79' - GOL! Nakon brzog kontranapada Dovbik je izašao sam pred Vasilja i bez problema ga je matirao za 2:0. Sada je sve gotovo.

77' - Kakva šansa za BiH! Prevljak je škaricama šutirao, ali Hubčan je loptu izvadio ispod same prečke.

73' - Još jedan dobar napad našeg tima, ali Ukrajinici su u posljednji čas intervenisali. Nakon kornera šutirao je Ahmedhodižić, ali Huščan je odbranio.

71' - Prevljak je ušao u igru umjesto Menala, a Nalić je zamijenio Hadžiahmetovića.

70' - Konačno dobar napad Zmajeva u drugom dijelu, ali ukrajinska odbrana je intervenisala ispred svog gola.

64' - Gojak je napustio teren, a u igri je Cimirot. Također, Krunić je zamijenio Prcića.

BiH - Ukrajina 0:1 (Zinčenko 58')

58' - GOL! Zinčeko je doveo Ukjrainu u vodstvo. Cigankov je sjajno probio po lijevoj strani, a nakon odbijene lopte Zinčenko je ostao sam i pogodio je iz neposredne blizine.

57' - Odlična šansa za Ukrajinu, ali Ahmedhodžić je sjajno izblokirao Jaremčuka u posljednjem trenutku.

55' - Zmajevi bez većih problema odolijevaju napadima Ukrajine i zasada možemo biti zadovoljni njihovom predstavom.

51' - Obje ekipe igraju veoma borbeno sa željom da pobijede.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Zenici, bez promjena u sastavima. Nadamo se da ćemo nastaviti u istom ritmu i u drugom dijelu.

Kraj prvog poluvremena

BiH - Ukrajina 0:0

45' - Stativa za naš tim! Nakon kornera visoko je skočio Hadžikadunić i pogodio je stativu. Nismo imali sreće na isteku prvog dijela.

41' - Finiš prvog dijela, Zmajevi su vrlo borbeni i kompaktni, te uprkos brojnim izmjenama u sastavu, pružaju vrlo dobar otpor Ukrajini.

36' - Zmajevi su izveli prvi korner, ali nije bilo opasnosti nakon udarca Demirovića glavom.

33' - Na tribinama stadiona Bilino Polje nalazi se i bosanskohercegovački reprezentativac Miralem Pjanić koji večeras nije u konkurenciji za nastup zbog nediscipline.

28' - Odličan udarac Jarmolenka sa 16 metara, ali lopta treći put ide zamalo pored gola.

27' - Sada velika šansa za BiH! Prcić je sjajnom dubinskom loptom proigrao Demirovića koji je šutirao iz prve s desetak metara, ali pored gola.

25' - Stopostotna šansa za Ukrajinu! Jaremčuk je bio sam ispred Vasilja na nekih sedam metara iskosa, ali njegov udarac sjajno je odbranio naš golman.

21' - Jaremčuk je zamalo zakasnio na petercu nakon dobrog ubačaja s lijeve strane. Na tribinama, pomalo neočekivano, vlada odlična atmosfera i naš tim ima veliku podršku navijača.

18' - Naš tim je imao dva dobra napada po boku, ali nakon ubačaja u kazneni prostor nije bilo opasnosti.

13' - Još jedna dobra šansa za Ukrajinu. Zinčenko je šutirao sa 25 metara, ali lopta je ponovo prošla vrlo blizu stative našeg gola.

10' - Ukrajina, očekivano, ima više loptu u svom posjedu.

6' - Prva velika šansa za goste! Malinovski je sjajno šutirao sa 20 metara, ali lopta je prohujala pored lijeve stative.

5' - Nema uzbuđenja u uvodnim minutama. Podsjećamo, našem timu ova utakmica ništa ne znači u rezultatskom smislu, dok je Ukrajincima potrebna pobjeda u borbi za baraž.

1' - Počela je utakmica u Zenici, navijači pružaju podršku Zmajevima, a njih je prisutno oko 6.000 na tribinama.

20:40 - Utakmicu u Zenici sudi španski sudija Antonio Matheu Lahoz. Ekipe su izlaze na teren, a selektor Ivaylo Petev je dočekan aplauzima navijača.

U toku je intoniranje nacionalnih himni.

20:35 - BH Fanaticosi uz pjesme i bakljadu stigli su na Bilino Polje pred meč s Ukrajinom.

20:30 - Golman reprezentacije BiH Ibrahim Šehić prenio je kakva je atmosfera u ekipi nakon poraza od Finske.

"Naravno da su svi mnogo razočarani i tužni i nije lako pripremiti ekipu poslije poraza od Finske. Momci su svjesni da moramo odigrati dobru utakmicu, da se bar malo odužimo ljudima koji nas bodre. Ne možemo se igrati s renomeom reprezentacije i onim što ona predstavlja ljudima u ovoj zemlji. Mlađi igrači moraju početi preuzimati odgovornost i to mora početi sutra", kazao je golman Konyaspora, koji se još jednom osvrnuo na poraz od Finske.

"Svi smo krivi za poraz i svi zajedno slavimo pobjede, a psihološku pripremu za utakmicu ne može raditi selektor, nego svaki igrač to mora ponaosob. Selektor je odlično taktički pripremio meč, ali taj dan nismo željeli pobjedu koliko Finci. Mislili smo da je dovoljno da izađemo i pobjedimo, ali to nije tako. Nikoga ne možemo pobijediti tim pristupom", rekao je Šehić.

20:25 - Reprezentacija Ukrajine će večeras na Bilinom Polju u Zenici imati i solidnu podršku svojih najvjernijih navijača u susretu u kojem traže pobjedu protiv BiH za plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo.

20:20 - Nešto više od dva sata prije početka utakmice između BiH i Ukrajine, zeničke ulice bile su sablasno prazne i sve nagovještava da će i tribinama Bilinog polja izostati navijači Zmajeva koji su se očekivali u velikom broju.

20:15 - Selektor Ukrajine Oleksandr Petrakov i njegovi igrači s velikim motivom dolaze na Bilino polje.

Petrakov je kazao da ne želi komentarisati utakmicu BiH - Finska te da ga interesuje samo pobjeda protiv Zmajeva, koja Ukrajince vodi u baraž.

"Bit će teška utakmica, iako će biti kombinovani sastav reprezentacije BiH, gdje će se mladi igrači htjeti dokazati. Biće nam mnogo teško sutra igrati", izjavio je Petrakov.

20:10 - Ukoliko nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ne upiše trijumf protiv Ukrajine u posljednjem kolu, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će i zvanično najneuspješnije od osamostaljenja naše domovine.

U aktuelnim kvalifikacijama upisali smo samo jednu pobjedu. Riječ je o trijumfu u Kazahstanu protiv selekcije koja dolazi iz posljednjeg šešira. Uz to, BiH je osvojila svega sedam bodova i trenutno se nalazi na pretposljednjem mjestu u grupi.

Do sada najslabiji učinak upisali smo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine, kada smo osvojili osam bodova. Takav učinak bismo ponovili u slučaju remija s Ukrajinom, no u tim kvalifikacijama za Japan i Južnu Koreju ostvarili smo dvije pobjede.

20:05 - Finska kolo prije kraja ima četiri boda više od bh. tima i nedostižna je za našu selekciju te će Finci sa selekcijom Ukrajine voditi borbu za drugo mjesto u grupi.

"Nakon utakmice ćemo analizirati gdje smo pogriješili i šta smo uradili dobro, a najbitnije je da sutra odigramo odgovorno i da pokažemo želju i karakter koji je falio u prošloj utakmici", kazao je u najavi utakmice Ivaylo Petev, koji je poručio da ne razmišlja o ostavci.

19:57 - Poznati su i sastavi timova:

Za BiH će od prve minute zaigrati Nikola Vasilj, Mateo Sušić, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Adnan Kovačević, Miroslav Stevanović, Amir Hadžiahmetović, Amer Gojak, Sanjin Prcić, Luka Menalo i Ermedin Demirović.

Selektor Zmajeva Ivaylo Petev je imao velikih problema kada je u pitanju pravljenje sastava. Najprije je zbog povrede otpao Sead Kolašinac, potom je on pustio Edina Džeku da se vrati u Inter, a zatim je izbacio Miralema Pjanića zbog nediscipline, te će u odnosu na susret sa Finskom u startnoj postavi biti osam novih nogometaša.

Zanimljivo, kapiten ekipe je Adnan Kovačević kojem će ovo biti tek osmi nastup za Zmajeve, a nogometaš Ferencvaroša ponijet će kapitensku traku prvi put u nedostatku Miralema Pjanića.

Za Ukrajinu igraju: Georgij Buščan, Ilija Zabarnji, Taras Stepanenko, Mikola Matvijenko, Oleksandr Timčik, Ruslan Malinovskij, Oleksandr Zinčenko, Eduard Sobol, Andrij Jarmolenko, Viktor Cigankov i Roman Jaremčuk.

19:55 - Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je izgubila na Bilinom Polju u subotu od Finske rezultatom 3:1 i ostala bez šansi za plasman u baraž, zbog čega je ovo rezultatski nebitan meč za nas, te ćemo igrati samo za čast i prestiž.

Tabela:

19:55 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos posljednje utakmice grupne faze kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo između BiH i Ukrajine. Duel na stadionu Bilino polje počinje od 20:45 sati.