Utakmica odluke na Bilinom polju
0

BiH - Albanija: Pobjeda ili kraj nadanja

Piše: Edin Isanović
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Nakon blamaže u Bukureštu i poraza od Rumuna 3-0 naša nogometna reprezentacija večeras, u okviru kvalifikacija za Euro, igra protiv Albanije. Iako je atmosfera u svlačionici "zmajeva" poprilično narušena svi očekuju pobjeda koja bi ostavila nadu za plasman na kontinentalnu smotru nogometa.

"Sigurno će biti promijena u udarnoj postavi. Ne bi bilo smisla da na teren istrči istih jedanaest igrača koji su poraženi u Rumuniji. Bit će najmanje dvije izmjene“, rekao je Sušić, ne otkrivši detalje.

Ipak, ono što je sigurno jeste da će Vedad Ibišević zajedno sa Edinom Džekom predvoditi napad. U takvim okolnostima Senijad Ibričić seli na klupu. Druga izmjena bit će u veznom redu. Naime, Haris Medunjanin će najvjerovatnije svoju šansu čekati sa klupe za rezervne igrače, a kao alternative nameću se Darko Maletić ili Semir Štilić.

Hoćemo li ponovo gledati nesigurnog Mravca?

Adnan Mravac, nogometaš koji je napravio toliko kikseva i koji definitivno nema reprezentativni kvalitet, mogao bi ponovo utakmicu početi od prve minute. Relevantni nogometni stručnjaci upozoravali su na njegove nesigurne nastupe, ali je očigledno da mu šef državnog tima još uvijek vjeruje.

Treba naglasiti da nas samo osvajanje kompletnog plijena ostavlja u igri za drugo mjesto. No, da bi došli do pobjede, Spahić i društvo moraju igrati mnogo bolje nego u glavnom rumunskom gradu.

Svi igrači koji istrče na teren Bilinog polja trebaju biti u optimalnom izdanju. Ako se to ne desi, večeras bi se i definitivno mogli oprostiti od plasmana na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Ukrajini i Poljskoj.

"Osjeća se veliki pritisak. Međutim, to sada treba zaboraviti i okrenuti se dvoboju protiv Albanije. Vjerujem da ćemo pobijediti i ostati u utrci za drugo mjesto", napomenuo je na pres-konferenciji kapiten Emir Spahić.

Kuže vjeruje u pozitivan ishod meča

I Zvjezdan Misimović potcrtava da će on i njegovi saigrači u sudaru s Albancima dati maksimum kako bi slavili.

"Pogledali smo kasetu sa njihovim utakmicama. Nezgodna su ekipa, ali mi igramo pred svojom publikom i moramo pobijediti", naglasio je Misimović.

Senad Lulić je imao problema s povredom, ali će biti spreman i zaigrat će na svojoj poziciji.

Nogometni reprezentativci Albanije sletjeli su jučer na sarajevski aerodrom. Selektor Josip Kuže rekao je kako imaju bod više od BiH, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu.

"Nismo došli s bijelom zastavom. Svjesni smo svojih kvaliteta, ali respektujemo i izabranike Safeta Sušića. Ipak, vjerujemo da ćemo zabilježiti dobar rezultat“, istakao je Kuže.

Utakmica počinje u 20:15 sati uz direktan prenos na BHT1.

Glavni sudija meča je Holanđanin Bernie Raymond Blom. Pomagat će mu sunarodnjaci Nicky Siebert i Patrick Langkamp.

U našoj grupi D u 19 sati igraju i Bjelorusija i Luksemburg.

Tabela:

  1. Francuska 6 4 1 1 9:2 13
  2. Bjelorusija 6 2 3 1 4:2 9
  3. Rumunija 6 2 2 2 8:6 8
  4. Albanija 5 2 2 1 4:4 8
  5. BiH 5 2 1 2 6:7 7
  6. Luksemburg 6 0 1 5 1:11 1

Albanija u brojkama

Selektor: Josip Kuže FIFA ranking: 50. Najbolji FIFA ranking: 50. (april 2011.) Najlošiji FIFA ranking: 124. (avgust1997.) Najviše nastupa: Altin Lala (74) Najbolji strijelac: Alban Bushi (14) Najveća pobjeda: Albanija – Kipar 6-1 (avgust 2009.) Najveći poraz: Mađarska – Albanija 12-0 (septembar 1950.)