Večeras Rumunija - BiH
0

S jednim ili dva špica: Pape zadovoljan i bodom

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Fudbalski reprezentativci BiH večeras od 20 sati, u okviru kvalifikacija za Euro 2012, igraju protiv selekcije Rumunije na stadionu Giulesti-Valentin Stanescu u Bukureštu. Našem je timu to peta utakmica, a Rumunima šesta u ovim kvalifikacijama.

Selektor Safet Sušić je i nakon posljednjeg treninga "Zmajeva" u Bukureštu u kasnim popodnevnim satima četvrtka imao dilemu - da li početi s Džekom i Ibiševićem u napadu, ili ostaviti isturenog samo Džeku, a umjesto Ibiševića početi sa Ibričićem.

No, bez obzira na to Sušić je isticao da bi bio zadovoljan i remijem.

"Nećemo se zbog toga braniti, ali sigurno nećemo ni nasumce napasti. Rumune ni najmanje ne smijemo potcijeniti", rekao je Sušić, koji je, ipak, dodao da imamo bolji tim i želimo pobjedu.

Selektor će na raspolaganju imati sve igrače koje je poveo u Rumuniju. Niko se ne žali na povredu, ali su Muslimović i Hasagić imali problema sa sezonskom alergijom. Ipak, naporima ljekara to ih nije omelo u treningu, te su spremni za meč. Osim igrača i stručnog štaba, u Rumuniju su doputovali i članovi Komiteta za normalizaciju N/FS BiH Sergej Barbarez, Faruk Hadžibegić, Sead Kajtaz, Elvedin Begić i Ivan Beus, a tu je i Denijal Pirić, kao i Eldin Baković, generalni sekretar NS FBiH.

Barbarez: Ne smijemo kiksati

"Ovdje smo došli sa ambicijama da pobijedimo. Svaki drugi rezultat donosi određene kalkulacije. Pobjedom ih trebamo utišati", izjavio je optimistični Sergej Barbarez, ambasador bh. fudbala. Naš legendarni nekadašnji kapiten kaže da iz objektivnih razloga trebamo jurišati na tri boda. "Devedeset posto njihovog kadra je iz rumunske lige. Nepoznanica su, ali sigurno je da smo u ovom trenutku bolji od njih. Kiks sebi ne smijemo dozvoliti. A, kiks bi po meni bio i remi", kazao je Barbarez.

Trener rumunske reprezentacije Razvan Lucescu nazvao je utakmicu protiv BiH ključnom, te otkrio da u njegovom timu vlada dobra atmosfera i da pripreme za petak navečer protiču po planu. Ipak, od medija je zatražio veću podršku, poručivši da je to i njihov nacionalni tim i da će to ostati tako bez obzira šta se dogodi u petak navečer. Lucescu je poručio da će, za razliku od susreta u Zenici, njegov tim ovog puta piti mnogo agresivniji i opasniji jer su svjesni da će samo pobjedom ostati u utrci za Euro 2012. Za bh. igrače je rekao da su kvalitetni tehničari i da im se moraju revanširati agresivnošću, posebno jer igraju na vlastitom terenu uz domaće navijače.

Uvjeren je da će to stvoriti veliki pritisak na nogometaše BiH i istakao kako će ključna biti saradnja Mutua i Marice u napadu. Napadač Fiorentine Adrian Mutu je navijačima poručio da su on i saigrači mentalno i fizički spremni za utakmicu protiv BiH.

Marica i Mutu priželjkuju gol

Dodao je da će im svakako nedostajati Chivu, koji se odlučio oprostiti od reprezentativnog dresa. "On nam je bio kapiten, veoma važan igrač i naravno da će nam nedostajati na terenu", kazao je rumunskim medijima Mutu i svom nekadašnjem saigraču poželio puno sreće.

Za sebe je, pak, dodao kako ne planira otići i da će igrati sve dok bude mogao, a na pitanje da li bi volio da preuzme kapitensku traku, odgovorio je: "Nisam o tome razgovarao s trenerom, ali poslušat ću štagod on odluči. Najvažnije mi je da postignem gol i da pobijedimo."

Marica je također izjavio da jako želi postići gol u susretu protiv BiH i pobijediti.

"To je susret u kojem Rumuni moraju biti ujedinjeni. Uspjeh će biti jedino kvalifikovanje i zajedništvo. Sada više nego ikad prije shvatamo da nam je to posljednja šansa. Nadam se da ćemo biti hrabriji i pouzdaniji ovog puta", kazao je Marica nadajući se podršci navijača od prve minute meča.

Večeras se u našoj grupi D još sastaju Bjelorusija i Francuska. Utakmica se igra u Minsku s početkom u 20:50 sati.

Kvalifikacije za Euro 2012, 3. juni:

Rumunija - BiH (20 sati) Bjelorusija - Francuska (20:50 sati)

Tabela:

  1. Francuska 12
  2. Bjelorusija 8
  3. Albanija 8
  4. BiH 7
  5. Rumunija 5
  6. Luksemburg 1