Nogomet
28

Arsenal savladao Napoli, remi Ajaxa i Milana

Piše: D. B.
Arsenal - Napoli (Foto: AFP)
Večeras je odigrano osam susreta 2. kola grupne faze Lige prvaka u grupama E, F, G i H.

Grupa E

Basel - Schalke 0:1

Schalke je poprilično dobro igrao na gostovanju kod Basela te je u prvom poluvremenu imao više prilika za pogodak, no, mreže su ostale netaknute nakon prvih 45 minuta.

Njemački tim je došao u vodstvo u 54. minuti sjajnim golom Draxlera. Njegov pogodak je bio dovoljan za važnu pobjedu gostiju.

Steaua - Chelsea 0:4

Chelseaju je u ovoj utakmici bila potrebna pobjeda, pa je ekipa menadžera Josea Mourinha krenula ofanzivno od prve minute. To se isplatilo u 20. minuti kada je pogodio Ramires.

Autogolom iz 44. minute je Georgievski povisio vodstvo Chelseaja na 2:0. Tim rezultatom je završeno prvo poluvrijeme.

Gosti su u nastavku utakmice, tačnije u 55. minuti, postigli i treći gol, a strijelac je nakon asistencije Oscara ponovo bio Ramires. Četvrti gol za Plavce je djelo Lamparda iz 90. minute nakon asistencije Williana. Chelsea je slavio rezultatom 4:0.

  1. Schalke 6
  2. Basel 3
  3. Chelsea 3
  1. Steaua Bukurešt 0

Grupa F

Dortmund - Marseille 3:0

Susret protiv Marseillea je ekipa Dortmunda morala dobiti. Tako su se domaći i postavili od prvog sudijskog zvižduka te su u takvoj igri dominirali i poveli u 19. minuti. Asistenciju je upisao Durm, a pogodak je djelo Lewandowskog.

Na otvaranju drugog poluvremena Reus je povisio vodstvo Dortmunda na 2:0 golom u 52. minuti. Izveo je slobodan udarac s velike udaljenosti, a lopta je pala u peterac, a potom završila u golu.

U 80. minuti utakmice su domaći postigli i treći pogodak. Lewandowski je precizno izveo jedanaesterac i postigao svoj drugi pogodak u ovoj utakmici. Dortmund je zasluženo slavio rezultatom 3:0.

Arsenal - Napoli 2:0

Arsenal je sjajno započeo utakmicu protiv Napolija. Topnici su poveli već u 8. minuti nakon sjajne akcije i asistencije Ramseyja za Ozila, koji je pogodio mrežu golmana Reine. Rezultat na 2:0 je postavio Giroud u 15. minuti, a asistenciju je upisao Ozil.

Tim iz Londona je u prvom poluvremenu imao još tri prilike, dvije preko Ramseyja i jednu preko Flaminija, ali one nisu iskorištene. Napolitanici su zaprijetili preko Insignea i Britosa, koji su bili neprecizni. Prvi dio susreta završen je vodstvom Arsenala rezultatom 2:0. Topnici su u potpunosti dominirali.

U drugom poluvremenu su gosti pokušavali da se vrate u utakmicu, ali im to nije uspijevalo. Arsenal je također prijetio, no, golova nije bilo. Ostalo je 2:0 za Topnike.

  1. Arsenal 6
  2. Napoli 3
  3. Dortmund 3
  4. Marseille 0

Grupa G

Zenit - Austria 0:0

Zenit i Austria su u St. Petersburgu odigrali bez golova 0:0. Rusi su od 44. minute igrali bez jednog igrača, jer je isključen Witsel. Uprkos tome je Zenit u nastavku imao nekoliko prilika za gol, ali domaći igrači nisu uspjeli postići pogodak, dok gosti nisu uspjeli iskoristiti igrača više na terenu i osvojiti sva tri boda. Ovaj susret je odigran s početkom u 18:00 sati.

Porto - Atletico 1:2

Nakon početnog ispitivanja snaga i po jedne propuštene prilike na obje strane za postizanje gola, Porto je poveo u 16. minuti kada je asistenciju Josuea iskoristio Martinez. Domaći su nastavili dominirati, ali prilike za gol nisu uspijevali iskoristiti. Na odmor su otišli s prednošću od jednog gola.

Gosti su dobro započeli drugo poluvrijeme i izjednačili rezultat na 1:1 u 58. minuti golom Godina nakon što mu je asistirao Gabi. Potpuni preokret se dogodio u 86. minuti. Drugu asistenciju je upisao Gabi, a pobjedu Atleticu je donio Turan.

  1. Atletico 6
  2. Porto 3
  3. Austria 1
  4. Zenit 1

Grupa H

Ajax - Milan 1:1

Prvo poluvrijeme utakmice između Ajaxa i Milana je proteklo bez ozbiljnijih prilika te su mreže mirovale. Iznenađenje se dogodilo u 90. minuti kada je Denswilu asistirao Schone za vodeći gol Ajaxa.

Ipak, Milan je "izvukao" bod pogotkom Balotellija iz jedanaesterca u posljednjim trenucima utakmice.

Celtic - Barcelona 0:1

Celtic je napravio dvije šanse za gol u prvom poluvremenu koje nisu realizirane, a ni Barcelona uprkos dominaciji nije uspijevala doći do gola u prvom poluvremenu. Neprecizni su u nekoliko navrata bili Fabregas, Xavi i Neymar.

U drugom poluvremenu, tačnije u 59. minuti, Celtic je ostao bez Browna, koji je dobio crveni karton. Barca, za koju nije nastupio povrijeđeni Messi, je igrača više na terenu iskoristila i povela u 76. minuti susreta nakon što je Sanchez asistirao Fabregasu, koji je pogodio glavom. Bio je to i konačan rezultat ovog susreta.

  1. Barcelona 6
  2. Milan 4
  3. Ajax 1
  4. Celtic 0