Nogomet
36

Liga prvaka: Remi Milana i Barcelone, Borussia slavila u Londonu

Piše: N. J.
Detalj sa utakmice Milan - Barcelona (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice Milan - Barcelona (Foto: AFP)
Večeras je odigrano osam utakmica u grupama E, F, G i H nogometne Lige prvaka.

Grupa E

Steaua - Basel 1:1

Prvih 45 minuta u ovom meču završeno je bez golova. No, Basel na samom početku drugog dijela, preko Diaza, dolazi do prednosti 1:0. Domaći tim je spasio bod u samom finišu susreta, kada je Tatu pogodio za konačnih 1:1 u 88. minuti.

Schalke - Chelsea 0:3

Chelsea je poveo već u 5. minuti utakmice golom Torresa, koji je iskoristio dodavanje Ivanovića. Taj gol prednosti Chelsea je sačuvao do kraja poluvremena. Da je ovo njegova noć, Torres je potvrdio u 69. minuti postigavši svoj drugi gol na utakmici za prednost londonskog tima 2:0. Hazard je u 87. minuti postigao gol za konačnih i uvjerljivih 3:0.

  1. Chelsea 6
  2. Schalke 6
  1. Basel 4
  2. Steaua 1

Grupa F

Arsenal - Borussia Dortmund 1:2

Mkhitaryan je u 16. minuti donio prednost 1:0 gostima iz Dortmunda, ali se Arsenal uspio vratiti i izjednačiti rezultat do kraja prvog dijela. Za 1:1 pogodio je Giroud u 41. minuti. U nastavku, njemačka ekipa ponovo dolazi u vodstvo, nakon što je Lewandowski zatresao mrežu Arsenala za 2:1 u 82. minuti utakmice. Bilo je to ovog puta dovoljno za veliku pobjedu Borussije.

Marseille - Napoli 1:2

Napoli je stekao prednost u finišu prvog dijela, nakon što je Callejon pogodio mrežu domaćina u 42. minuti. Asistirao mu je Higuain. Italijanski tim je prednost udvostručio u 67. minuti, preko Zapate. Francuski tim je do počasnog gola stigao u 86. minuti. Strijelac je bio Ayew. Susret je završen pobjedom Napolija 1:2.

  1. Borussia Dortmund 6
  2. Arsenal 6
  3. Napoli 6
  4. Marseille 0

Grupa G

Porto - Zenit 0:1

Porto je u ovaj meč ušao kao favorit, ali je njihov igrač Herrera u samo jednoj minuti zaradio dva žuta kartona, te je isključen u 6. minuti utakmice. Prvo poluvrijeme završilo je bez golova, a Zenit u finišu meča, u 86. minuti postiže gol preko Kerzhakova za veliku pobjedu 1:0. Asistirao je Hulk.

Austria Beč - Atletico Madrid 0:3

Kako se i očekivalo, Atletico nije imao većih problema na ovom gostovanju. Već u prvom dijelu ostvarili su prednost 2:0, a golove su postigli Garcia i Costa, u 8. i 20. minuti. Svoj drugi gol na utakmici Costa je postigao u 54. minuti i povećao prednost gostiju na, konačnih, 3:0.

  1. Atletico Madrid 9
  2. Zenit 4
  3. Porto 3
  4. Austria Beč 1

Grupa H

Milan - Barcelona 1:1

Milan je odlično otvorio utakmicu te prvi i došao do prednosti nakon što je Robinho pogodio u 9. minuti. Ipak, fenomenalni Messi u 24. minuti vraća stvari na početak i poravnava rezultat na 1:1, što je bio i rezultat prvog dijela meča. U nastavku se rezultat nije mijenjao, te su ekipe podijelile bodove.

Celtic - Ajax 2:1

Celtic je do prednosti 1:0 došao u finišu prvog poluvremena, kada je Forrest u 43. minuti realizovao najstrožu kaznu. Kayal je u 54. minuti udvostručio prednost Celtica, zatresavši mrežu gostiju za 2:0. Domaći tim je ostao sa igračem manje u 88. minuti kada je isključen Biton. Ajax je u posljednjim trenucima susreta postigao počasni gol preko Schonea, za konačnih 2:1.

  1. Barcelona 7
  2. Milan 5
  3. Celtic 3
  4. Ajax 1