Nogomet
2

Liga prvaka: Kolašinac i Schalke u osmini finala, prošao i Dortmund

Piše: A. Dž.
Marseille - Dortmund (Foto: AFP)
Posljednje utakmice grupne faze elitnog klupskog takmičenja Lige prvaka večeras su odigrane u grupama E, F, G i H. Plasman u četvrtfinale osigurali su Schalke, Chelsea, Arsenal, Borussia Dortmund, Barcelona, Milan, Atletico Madrid i Zenit.

Grupe E

Schalke - Basel 2:0

Tim bh. reprezentativca Seada Kolašinca izborio je plasman u osminu finala iako je Basel bolje otvorio utakmicu i imao terensku inicijativu. U 4. minuti Saleh je oprobao svoj šut, ali je lopta otišla visoko preko gola.

Desetak minuta kasnije Schalke je uzvratio. Meyer je pucao glavom, ali je odbrana Basela bila na mjestu.

Domaćini su u 17. minuti imali odličnu priliku, Farfan je nakon centaršuta pucao, ali je bio neprecizan. Do kraja prvog dijela susreta, oba tima imala su po još nekoliko prilika, ali se na pauzu otišlo pri rezultatu 0:0.

Igrači Schalkea su puno bolje ušli u drugo poluvrijeme i u 51. minuti došlo do vodstva preko Draxlera. Šest minuta kasnije Matip povećava na 2:0 nakon odličnog centaršuta iz slobodnog udarca.

Treba napomenuti da je Basel od 32. minute igrao s igračem manjem. Ivanov je isključen nakon oštrog starta.

Chelsea - Steaua 1:0

Nogometaši Josea Mourinha nisu željeli riskirati da izgube prvo mjesto u grupi pa su već od prvih minuta krenuli ofanzivno.

To se isplatilo u 11. minuti kada je Demba Ba sjajno primio pas i spremio loptu u mrežu. Imali su Plavci još nekoliko dobrih prilika preko Ivanovića, Lamparda, Colea...ali se rezultat nije mijenjao nakon prvih 45. minuta igre.

Nogometaši oba tima imali su nekoliko prilika i u drugom dijelu susreta, ali je ostalo 1:0 što je rezultat koji vodi Chelsea u nokaut fazu Lige prvaka, dok Steaua ispada iz evropskih takmičenja.

  1. Chelsea 12
  2. Schalke 10
  3. Basel 8
  4. Steaua 3

Grupa F

Marseille - Dortmund 1:2

Marseille je bez ikakvih šansi ušao u ovaj susret, dok je gostima iz Dortmunda bila potrebna pobjeda. Ipak, domaćini nisu željeli učešće u Ligi prvaka završiti pognute glave.

Dortmund je poveo u 4. minuti golom Lewandowskog, ali Marseille deset minuta kasnije uzvraća preko Diaware. Bilo je 1:1.

Neizvjesno je bilo sve do 87. minute kada je Großkreutz iskoristio dobar pas i zabio gol s ruba šesnaesterca i osigurao Dortmundu osminu finala i prvo mjesto u grupi.

Napoli - Arsenal 2:0

Nogometaši Napolija iskoristili su prednost domaćeg terena i savladali prvoplasirani Arsenal rezultatom 2:0.

Strijelac prvog gola bio je Gonzalo Higuain koji je izazvao erupciju oduševljenja u 73. minuti i nakon sjajnog pasa preciznim šutem savladao golmana Arsenala.

Callejon u sudijskoj nadoknadi povećava na 2:0, no to je nogometašima Napolija bilo dovoljno samo za Evropsku ligu. U ovoj grupi u četvrtfinalu ćemo gledati Arsenal i Borussiju iz Dortmunda.

  1. Borussia Dortmund 12
  2. Arsenal 12
  3. Napoli 12
  4. Marseille 0

Grupa G

Austria Beč - Zenit 4:1

Iako niko nije očekivao da će Zenit pokleknuti u Beču protiv ekipe koja je posljednja u grupi, upravo to se dogodilo. Gosti su dobro otvorili susret i do prednosti došli u 35. minuti golom Kerzhakova koji je odlično primio pas i zakucao loptu u mrežu.

No, nakon tog gola za goste iz Rusije je sve krenulo nizbrdo. Austria je izjednačila u 44. minuti golom Hosinera, a kako su završili prvo poluvrijeme tako su počeli i drugo.

Već u 48. minuti nogometaši Austrije dolaze do vodstva od 2:1. Strijelac je bio Jun. Samo tri minute kasnije strijelac prvog gola natrčao je na odbijenu loptu i zabio za slavlje domaćih navijača. U sudijskoj nadoknadi Kienast postiže konačnih 4:1 za Austriju, no to ipak nije bilo dovoljno ni za Evropsku ligu.

Atletico - Porto 2:0

Atletico je bio jedini sigurni putnik u četvrtfinale u ovoj grupi, no nisu htjeli ništa prepuštati slučaju.

Poveli su u 14. minuti. Garcia je sjajno primio loptu u šesnaestercu i zatresao mrežu Porta.

Na 2:0 povećao je Costa u 37. minuti. Porto takmičenje nastavlja u Evropskoj ligi.

  1. Atletico Madrid 13
  2. Zenit 6
  3. Porto 5
  4. Austria Beč 5

Grupa H

Milan - Ajax 0:0

Nogometaši Ajaxa su morali pobijediti na San Siru ukoliko su željeli čekirati kartu za četvrtfinale, no to nije bilo tako lako.

Holanđani su imali terensku inicijativu, ali nisu mogli do gola. U prvom poluvremenu bilježimo dobre šanse Poulsena, Krkića i Klaassena.

S druge strane su uzvratili Kaka i Constant, ali golova nije bilo. Drugo poluvrijeme prošlo je bez većih prilika pa je susret završen 0:0. Ajax će tako takmičenje na evropskim terenima nastaviti u Evropskoj ligi.

Barcelona - Celtic 6:1

Za razliku od San Sira na Nou Campu smo imali priliku gledati potpuno drugačiju sliku. Prvoplasirana ekipa u grupi, Barcelona, razmontirala je Celtic sa 6:1.

Neymar je briljirao u ovoj utakmici postigavši hat-trick u 45., 48. i 58. minuti. Osim njega, stijelci su bili Pique (6.), Pedro (40.) i Tello (72.). Jedini pogodak za goste postigao je Georgios Samaras u 88. minuti. Celtic ostaje zadnjeplasirana ekipa u grupi.

  1. Barcelona 13
  2. Milan 9
  3. Ajax 8
  4. Celtic 3