Intervju za Klix.ba
7

Trener Sparsa: Moramo biti realni prema našim očekivanjima, želimo afirmisati mlade igrače

K. H.
Goran Šehovac
Goran Šehovac
Novi trener seniorske ekipe OKK Spars Goran Šehovac zadovoljan je pripremnim periodom i s velikim nestrpljenjem očekuje početak nove sezone u Premijer ligi BiH, a u razgovoru za Klix.ba otkrio je kako su prošle pripreme i šta očekuje od predstojeće sezone u domaćem, ali i regionalnom prvenstvu.

Šehovac je na klupu Sparsa došao nakon velike smjene generacije i s potpuno novim ciljem za razliku od prošle sezone, a sarajevski prvoligaš će u narednom periodu još više pažnje posvetiti afirmisanju mladih igrača, što i jeste najveći kvalitet ovog kluba.

U razgovoru za Klix.ba Šehovac je rekao da bi najveći kvalitet njegove ekipe trebali biti energija i pristup, a da je jedina mana trenutnog igračkog kadra to što nemaju iskustvo zajedničkog igranja i što mnogi igrači nikada nisu igrali na ovom nivou. Ipak, to prema riječima trenera Sparsa ne mora ništa značiti.

"Pripremni period smo odradili dosta kvalitetno, odigrali smo devet kvalitetnih prijateljskih utakmica i dva turnira na kojima smo pokazali da sa svima možemo igrati ravnopravno. Igrali smo protiv učesnika ABA lige, ABA2 lige i Premijer lige BiH i možemo biti zadovoljni onim što smo uradili. Imamo mladu i talentovanu ekipu s izrazitom energijom i pristupom, a to bi nas trebalo krasiti i biti naš kvalitet. Nedostaje nam iskustvo igranja ovih takmičenja, jer imamo puno novih igrača, samo četvorica su ostala iz prošle sezone, a ovi novi dobrim pristupom i zalaganjem mogu nadoknaditi to iskustvo", rekao je Šehovac na početku razgovora za Klix.ba.

Glavni cilj je afirmacija mladih igrača

Trenera Sparsa posebno raduje činjenica da su se Buza i Grubelić nakon povrede oporavili i priključili ekipi, ali je svjestan da njima još uvijek treba vremena da se vrate u takmičarsku formu.

"Što se tiče očekivanja, posebno nas raduje činjenica da su se Buza i Grubelić vratili ekipi jer nisu mogli trenirati tokom pripremnog perioda u onom intenzitetu koji se traži u tom procesu. Ipak, posljednjih deset dana priključeni su ekipi, rade košarkaške treninge i u potpunosti su se priključili ekipi. Sigurno je da će nam oni donijeti dodatni kvalitet, nećemo žuriti s njihovim uvođenjem u ekipu i moramo biti strpljivi kada je riječ o njihovom povratku na teren", ističe trener OKK Spars.

Šehovac je otkrio da njega i njegove igrače očekuje teška sezona prepuna dugih putovanja na razne lokacije, kako u ligaškim tako i regionalnim okvirima, a dodao je da će svi klubovi protiv Sparsa imati poseban motiv da upišu pobjedu.

"U razgovoru sa čelnicima kluba u vezi s igračkim kadrom, prevashodno je naš cilj bio da afirmišemo mlade igrače kroz ova dva igrača, a to je proces koji traje. Moramo se dobro naoružati strpljenjem i da ti prostora vremenu da pokaže prave rezultate. Sigurno je da će biti oscilacija, a ja se nadam da će ih biti što manje, vidjet ćemo, moramo napraviti razliku u odnosu na pripremni period i ligaške utakmice, jer je atmosfera samim tim drugačija i veoma je važno vidjeti kako ćemo se oporavljati nakon utakmica. Ne treba zaboraviti da ćemo igrati dva izuzetno teška i zahtjevna takmičenja, očekuju nas teška i duga putovanja, a pored toga svi klubovi protiv kojih budemo igrali će imati ogroman motiv protiv nas zbog rezultata koje smo ostvarili u prošlim sezonama", smatra Goran Šehovac, trener OKK Spars.

Trener sarajevske ekipe je istakao da je veoma bitno biti realan u ovoj situaciji i da, ukoliko s tim stavom budu igrali Premijer ligu i ABA2 ligu, onda neće doći do nepotrebnog nezadovoljstva usljed nerealnih ambicija.

"Ne volim pričati o rezultatima i moram biti iskren, smeta mi malo što se stvara atmosfera da ove sezone moramo napraviti neki veliki rezultat. Lično smatram da to u ovom trenutku nije realno, ja očekujem da igrači u svakom trenutku daju sve od sebe, a za šta će to biti dovoljno, teško je procijeniti i najbolje je pustiti da prođu prve utakmice i da vidimo kako to izgleda", kaže Šehovac.

Očekivanja moraju biti realna

Kako kaže, realno je očekivati sredinu tabele u ABA2 ligi i borbu za titulu prvaka u BiH, što bi samo po sebi bilo dobar rezultat za ovaj tim.

"Ja znam koliko je faktora potrebno da se poklope da bi se napravio neki ozbiljan rezultat. Moje mišljenje je da je realno očekivanje, u ovom momentu, sredina ABA2 lige i borba za titulu u Premijer ligi BiH. Ja ne kažem da mi nećemo raditi i težiti da dostignemo najveće ciljeve, da dostignemo, prema mom mišljenju, iznenađujuće i izvanredne rezultate iz prošle godine, skala je visoko podignuta, ali opet mislim da nije realno da se ravnamo prema tome i da takve rezultate stavljamo pod imperativ. Opet kažem, mi ćemo raditi i trenirati kako bismo bili što je moguće bolji", riječi su trenera OKK Spars.

Na pitanje kakvo mišljenje ima o OKK Spars s obzirom na to da je nedavno stigao u klub, Šehovac je istakao da je veoma zadovoljan uslovima koji su ga dočekali i da ekipa ima sve što je potrebno da bi uradila dobar posao.

"Sigurno je da je OKK Spars jedan od najorganizovanijih košarkaških klubova u BiH, imamo sve potrebne uslove za dobar rad, imamo talentovane mlade igrače i sve što je potrebno da ih izvedemo na pravi put kako bismo pokazali svoj puni potencijal. To je jedan od razloga što sam se prihvatio ovog posla, mislim da je ovo klub sa sada već ozbiljnom tradicijom rada s omladinskim kategorijama i s ambicijama da napravi nešto više u regionalnom takmičenju", kaže Šehovac.

Za kraj, trener OKK Spars je rekao da još uvijek postoji šansa da neki igrač dodatno pojača njegov tim, ali da će to sve zavisiti od početka sezone i onoga što u prvim utakmicama pokažu.

"Uvijek postoji mogućnost da neko pojača našu ekipu, a sve će najviše zavisiti od reakcije igrača na ovaj takmičarski period. Moje mišljenje je da trenutno imamo kompletan igrački kadar, možda će nam nedostajati neki visoki igrač u rotaciji, što bi moglo biti jedino deficitarno mjesto, ali nadamo se da s tim nećemo imati problema i da ćemo kroz sezonu još više rasti i razvijati se kao tim", istakao je za kraj trener Sparsa.