Žestoke poruke
0

Cirkus pod okriljem KS BiH u režiji Mladosti i Sparsa: Danima razmjenjivali uvrede, oba kluba ljuta na savez

E. B.
Foto: KK Mladost Mrkonjić Grad
Foto: KK Mladost Mrkonjić Grad
Sinoć je u zaostalom duelu 14. kola košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine u Mrkonjić Gradu Mladost pobijedila Sparse rezultatom 108:88, a uvod u susret, sam susret i dešavana nakon njega će ući u historiju bh. košarke i to ne po dobrom.

Susret je trebao biti odigran 14. januara, no Spars je zbog bolesti većeg broja igrača zatražio odgodu utakmice za 48 sati.

Komesar takmičenja je nakon uvida u medicinsku dokumentaciju odlučio da se utakmica odgodi, te je naredio Mladosti da zakaže novi termin utakmice.

U Mladosti su prvobitno ignorisali zvaničnu odluku Košarkaškog saveza BiH, te su tražili pobjedu službenim rezultatom 20:0, no na kraju su morali zakazati utakmicu za 20. mart i tada je krenuo cirkus.

Zvanična najava susreta
Zvanična najava susreta

Mladost je objavila zvanični plakat utakmice na kojem su grb Sparsa i KS BiH okrenuli naopako, te su objasnili da su oni žrtve.

"Ovakvo ponašanje kako našeg suparnika, tako i dijela ljudi koji su se bavili ovim pitanjem u KS BiH, jasno pokazuje kakav je odnos prema klubovima iz manjih sredina, što otvara sumnje da se odluke donose sa vrlo ciljanim diskriminatorskim namjerama, jer se zna da naš klub nema adekvatne snage koje se mogu nositi protiv korumpiranih pojedinaca koji koriste poluge moći za sopstveni interes.

S obzirom da nismo u mogućnosti da se nosimo sa sistemom u kojem nas 'kadija i tuži i sudi', pritjerani smo u ćošak i primorani da utakmicu protiv Sparsa odigramo sutra", naveli su iz Mladosti, te dodali da će "KS BiH i protivniku jasno staviti do znanja da dolaze u grad vrlo ponosnih, čestitih i hrabrih ljudi, u grad antifašizma i grad u kojem nema mjesta za diskriminaciju, kultur-šovinizam i ponižavanje drugih", što je odmah izazvalo reakciju Sparsa.

Sparsi su citirali odluku komesara da se utakmica odgađa, a posebno im je "zapalo za oko" to što se Mladost diči antifašizmom.

"Kažete da ste grad antifašizma, šta želite time reći da je Sarajevo grad fašizma??? Sram vas bilo. Kažete da ste grad u kome nema ponižavanja, diskriminacije i objavite plakat sa naopako okrenutim logom KS BiH i našeg kluba. Sram vas bilo 'antifašisti'. Pametnom dosta!!!", naveli su iz Sparsa.

Utakmica je odigrana i Mladost je slavila rezultatom 108:88 i došla na korak od plasmana u Ligu 6, no to nije bio kraj čitavog cirkusa.

Sparsi su odigrali susret sa samo petoricom košarkaša. Tarik Bukva, Zinedin Mulić, Stefan Simanić, Emad Nezirić i Marquis Moree su na parketu proveli po 40 minuta, dok su Evel Hadžiselimović, Edah Drobo i Aleksandar Smiljanić sjedili na klupi kako bi ispunili kvotu za odigravanje utakmice od minimum osam igrača.

Nakon utakmice Sparsi su se ponovo oglasili i poručili da je ovo najneregularnija sezona u prvenstvu ikada, a u saopćenju zaista nisu birali riječi.

"Utakmica koja je trebala biti odigrana 14. 1. se igrala 20. 3. što je sigurno nezapamćeno u bilo kojoj ligi na svijetu. Istaknuti ćemo i prljavu propagandu i laži koje su iznijeli iz KK Mladost, ali o njima zaista nema potrebe trošiti više riječi, ali ćemo ovog puta još spomenuti da u ovoj ligi može raditi ko šta hoće i ponašati se kako hoće, pa i pop*šati se na KS BiH i gostujući klub i naravno ostati bez ikakve kazne, jer oni koji vode Prvenstvo i KS BiH ne žele se miješati u svoj posao, zato je sve na nikad nižim granama, i KS BiH i Prvenstvo BiH. Košarkaškom sportu u Bosni i Hercegovine se ne piše dobro. Najiskrenije bismo voljeli da nismo u pravu", napisali su Sparsi.

Ranije su plasman u Ligu 6 iz regularnog dijela sezone izborili Široki, Bosna Meridianbet, Sloboda i Borac, te Igoeka koja igra ABA ligu.

Za posljednje mjesto se bore Mladost i Sparsi koji sada imaju skor 11-10, ali ekipa iz Mrkonjić Grada sada ima bolji skor i ukoliko pobijedi Posušje u posljednjem kolu kod kuće, otići će u Ligu 6.

Sparsi dočekuju Leotara i za odlazak u Ligu 6 morat će slaviti uz poraz mladosti.