Najveći sportista BiH
64

Pokrenuta inicijativa da Mirza Delibašić dobije bistu u rodnoj Tuzli

Piše: A. K.
Prikazivanjem dva kratka dokumentarna filma danas je na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli obilježena godišnjica rođenja istaknutog košarkaša Mirze Delibašića. Ovom prilikom je pokrenuta inicijativa za izgradnju Delibašićeve biste koja još uvijek ne postoji u njegovom rodnom gradu.

Kako bi se upoznali o liku i djelu najvećeg sportiste BiH, studenti tuzlanskog Fakulteta za tjelesni odgoj i sport danas su prisustvovali i prigodnom predavanju. U povodu obilježavanja Delibašićevog rođendana u prostorijama fakulteta počelo je i uređenje jedne prostorije koja će predstavljati svojevrsni muzej.

"Cilj nam je da se studenti upoznaju s genijalcem koji je rođen u Tuzli 1954. godine, a nadam se da će ova naša današnja aktivnost inicirati i mnogo veće projekte koje ćemo ponuditi Košarkaškom klubu Sloboda, ali i gradu Tuzli", rekao je dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport prof. dr. Vlatko Šeparović.

Delibašić je prve sportske korake napravio u Tuzli, prvenstveno u tenisu, a potom je zaplovio u svijet košarke.

"On je ušao u reprezentativne selekcije bivše Jugoslavije, a kao ekstremni talent otišao je iz Tuzle te napravio karijeru visokog ranga. Nažalost, završio je u 30. godini, ali je dotad uspio biti olimpijski, svjetski i evropski prvak. U klupskom segmentu je bio evropski prvak, kao i prvak dva nacionalna šampionata u Španiji i Jugoslaviji", nastavio je Šeparović.

Danas je istaknuto i da je pokrenuta inicijativa da Delibašić dobije svoju bistu u Tuzli, gradu u kojem je ostavio neizbrisiv trag.

"Bilo bi dobro da se njegov lik i djelo obilježe u vidu jedne biste, što je praksa u okruženju", naglasio je Šeparović.

U svim pisanim dokumentima, osim što je bio genijalan sportista, posebno je navedeno da je Delibašić bio veliki čovjek. To potvrđuje i njegov dugogodišnji prijatelj Mirza Berbić, također bivši teniser i košarkaš.

"Zajedno smo odrasli u istom dvorištu, a igrali smo tenis i košarku. On je prvo otišao u Beograd, a potom u Sarajevo gdje je Bogdan Tanjević već bio došao za trenera Košarkaškog kluba Bosna. To je bila Mirzina najveća sreća, jer je radio s jednim ambicioznim i velikim stručnjakom. Od prosječne Bosne napravljen je evropski prvak. U sportskoj karijeri svako mora imati veliku dozu sreće, a nju je Mirza imao", reko je Berbić te potcrtao da je Tuzla imala veliku sreću da u njoj bude rođena veličina kao što je poznati Kinđe.

Delibašić je 2000. godine proglašen najboljim sportistom BiH svih vremena, a 2007. ga je FIBA uvrstila u Kuću slavnih.