sport
18

Dva meča hokejaške EBEL lige u Zetri u povodu 30. godišnjice ZOI-a

FENA
U povodu obilježavanja 30. godišnjice održavanja 14. zimskih olimpijskih igara hokejaši ljubljanske Olimpije će protiv austrijskih ekipa VSV i KAC u sarajevskoj Zetri 10. i 12. januara naredne godine odigrati dva susreta regionalne EBEL lige.

Događaj nosi ime "Ice-Fest Sarajevo 2014", a njegovi organizatori su Hokejaški savez BiH i Hokejaški klub Olimpija iz Ljubljane, uz podršku EBEL lige, te uz pokroviteljstvo Grada Sarajeva.

Prvi protivnik Ljubljančana u Sarajevu bit će austrijski VSV iz Vilacha, a meč je najavljen za 10. januar u 19.15 sati. Dva dana kasnije slovenski klub će odmjeriti snage s još jednim austrijskim predstavnikom - aktualnim prvakom ovog takmičenja ekipom KAC iz Klagenfurta, a utakmica će početi u 18.00 sati. Ovaj austrijski klub je, inače, najveći rival Olimpije u ovogodišnjem šampionatu.

Na zajedničkoj pres-konferenciji Gradske uprave i Hokejaškog saveza BiH istaknuto je da će to biti najveći hokejaški događaj u BiH nakon 14. ZOI.

Dogradonačelnik Sarajeva Ranko Čović zahvalio je hokejaškim savezima BiH i Slovenije, Hokejaškom klubu Olimpija i vodstvu EBEL lige što će na ovaj naćin uveličati 30-godišnjicu Sarajevske olimpijade.

"To će biti prilika da provjerimo naše organizacione sposobnosti vezane za pripremu Evropskog olimpijskog festivala mladih - EYOF 2017. godine i da vidimo koliko je grad Sarajevo sposoban da pruži svim koji budu došli da prisustvuju ovom značajnom događaju. Pozivam građane Slovenije i Austrije da dođu u naš grad tokom odigravanja ovih utakmica, da uživaju u hokejaškom spektaklu, ali i u svim destinacijama koje nudi naš grad i njegova okolina", kazao je Čović.

Predsjednik Hokejaškog saveza BiH Senad Zaimović istakao je da će trodnevni praznik hokeja uveličati i domaći mladi hokejaši, koji će 11. januara biti učesnici turnira zajedno s vršnjacima iz Slovenije, Hrvatske i Srbije te da će biti upriličena i utakmica veterana.

Organizatori očekuju prisustvo između 400 i 600 navijača iz Slovenije i Austrije.

Hokejaški spektakl gledat će se i izvan granica BiH. Telemach će putem svog televizijskog kanala Sport Klub prenositi utakmice u sedam zemalja.

EBEL liga u hokeju na ledu je jedna od najkvalitetnijih evropskih liga u kojoj se takmiče predstavnici Austrije, Češke, Italije, Mađarske, Slovenije i Slovačke.