sport
2

U BiH veliki interes za hokej na ledu, a nemamo ni stalnu ledenu dvoranu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je interesovanje za klizačke sportove u Bosni i Hercegovini veliko, prvenstveno za hokej na ledu, vlasti za promociju i finansiranje tih sportova sluha imaju, isključivo, u zimskim mjesecima ili u periodu obilježavanja godišnjica vezanih za zimske sportove.

Savez Hokeja na ledu BiH je formiran 1993. godine, ali hokej do danas nije dobio na značaju, pa mnogi i ne znaju da uopće postoji u BiH, a ''ozbiljno'' se igra samo u Sarajevu.

Da interesovanje za hokejom postoji relevantan je pokazatelj Ice festival koji se od petka održava u Sarajevu, u okviru obilježavanja 30. godišnjice Zimskih olimpijskih igara. Prvi dan tog festivala odigrana je utakmica između austrijskog hokejaškog kluba VSV Villach i slovenske Telemach Olimpije. VSV Villach je savladao Slovence rezultatom 6:5, a sarajevska Zetra je bila puna navijača klubova koji su igrali, ali i navijača i gledalaca iz cijele BiH.

Direktor Ice festivala Haris Muhić za Agenciju Fena kaže da je neophodno da Sarajevo, kao olimpijski grad, dobije stalnu ledenu dvoranu, gdje bi bh. klubovi koji se bave klizačkim sportovima, mogli trenirati minimalno devet mjeseci u godini.

"Za tri mjeseca i manje, koliko ledena ploha bude u Sarajevu tokom zime, nemoguće je pripremiti ekipu koja se može nositi sa, naprimjer, slovenskim hokejašima koji će nastupiti na Olimpijadi u Sočiju. BiH nema svoje zmajeve na ledu, trenutno imamo tim koji svojim tehničkim znanjem i vještinama može da zadovolji standarde u trećoj diviziji, što je najniža divizija u svijetu hokeja", istaknuo je Muhić.

Muhić je kazao i da ledena ploha nije jedini problem te da treba napraviti prostor za publiku jer, kako navodi, klizački sportovi nisu samo za sportiste.

Podsjetio je i da su članovi Saveza hokeja na ledu BiH urgirali za pravljenje ledene dvorane u Sarajevu kod svih nivoa vlasti, ali da su svake godine, u zimskim mjesecima, imali ''slab signal'' da bi ideja mogla biti realizovana, a poslije, kako kaže, na red dolaze druge stvari i ista priča se ponavlja iz godine u godinu.

Savez ima vlastito klizalište koje su željeli pokloniti grđanima Sarajeva, ali nisu naišli na interesovanje vlasti da klizalište ograde zidovima. Muhić kaže da imaju opremu vrijednu pola miliona KM, a koja stari i gubi na vrijednosti.

Muhić je podsjetio i na Evropsku olimpijadu mladih 2017. godine koja treba da bude održaan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Akcentirao je da neće biti mogućnosti da se održi ukoliko dvorana za klizanje ne bude napravljena.

"Olimpijada neće biti realizovana ukoliko sportski klubovi ne budu imali vjetra u leđa", kazao je Muhić.

Dodao je i da aktivnosti kao što je Ice festival pokazuju da članovi Saveza ne odustaju od namjere da se u Sarajevo vrati sport te da politička događanja ne budu, uvijek, centralna dešavanja.

Sarajevo je treći domaćin Ice festa nakon što je isti događaj prethodno održan u Puli i Ljubljani. Centralni događaj festivala je odigravanje dvije zvanične utakmice EBEL lige u kojima je ljubljanska Olimpija u petak igrala protiv Villacha, a večeras će protiv Klagenfurta.