sport
80

Obilježavanje 30. godišnjice ZOI: Praznik na ledu u olimpijskoj Zetri

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevo će od petka do nedjelje biti domaćin velikog Ice festivala koji će biti održan u okviru obilježavanja 30. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u glavnom gradu BiH.

Pripreme za ovaj spektakl privode se kraju, a nakon što su na teren klizališta na Zetri aplicirani logotipi sponzora obavljena je priprema cjelokupne tehnike odigravanjem zvanične utakmice bh. lige između ekipa Blue Bullsa i Vukova.

Sarajevo je inače treći domaćin Ice festa nakon što je isti događaj prethodno održan u Puli i Ljubljani.

Centralni događaj festivala bit će odigravanje dvije zvanične utakmice EBEL lige u kojima će ljubljanska Olimpija u petak u 19.00 sati igrati protiv Villacha i u nedjelju u 17.45 protiv Klagenfurta.

Inicijator odigravanja dviju utakmica Olimpije u glavnom gradu BiH kao poklon tog kluba Sarajevu, povodom obilježavanja 30. godišnjice od ZOI je direktor HK Olimpija Matjaž Sekelj.

On je izjavio da je zadovoljan dosada učinjenim u pripremi ovog događaja.

U pripremama ovog događaja, o čijoj važnosti najbolje govori podatak da se prvi put utakmice EBEL lige, koja je šesta po jačini u Evropi odigravaju „van granica“ lige.

"Kratak je period za pripreme ovakvog događaja ali sam zadovoljan učinjenim zahvaljujući entuzijazmu i profesionalnosti kolega iz Sarajeva. Uz neke sitne dorade, večeras i sutra vjerujem da će Zetra biti na nivou dvorana u kojima se igraju utakmice EBEL lige. Vjerujem da će biti dobre utakmice i puna Zetra", izjavio je Sekelj koji je učestvovao na ZOI u Sarajevu kao član hokejaške reprezentacije bivše Jugoslavije.

"Naša generacija je imala jednu priliku da igra na olimpijskijskim igrama i to je bilo na svom terenu u Sarajevu i svi imamo lijepa sjećanja na taj događaj. Željeli smo nešto napraviti kako bi na lijep način obilježili taj događaj a druga nam je želja da pomognemo kolegama u BiH da hokej dobije pravo mjesto i da se vrati na one staze gdje je nekad bio. Sjećam se utakmica Olimpije i Bosne gdje je ovdje bilo i 7.000 gledalaca",kazao je Sekelj.

Osim centralnog događaja - utakmica EBEL lige, tokom Ice festa, bit će održani i turniri za djecu i veterane uz učešće ekipa iz regije.