Tehnologija
64

Microsoft predstavio novu konzolu Xbox One

Klix.ba
Microsoft je predstavio Xbox One konzolu za koju se nada da će privući veliki broj fanova igrica, ali i tvrdi kako će dnevna soba biti mjesto gdje će oživjeti njihova zabava.

Treća generacija Microsoft konzole dolazi osam godina nakon Xbox 360. Xbox One opisan je kao "ultimativni sve u jednom sistem za zabavu".

Konzola će biti u prodaji krajem ove godine. Uređaj dolazi u paketu s televizijom koja funkcioniše putem glasovnih i gestikulacijski komandi, sadrži Skype video poziv, 15 ekskluzivnih igrica i originalni programski sadržaj.

Poznati režiser Steven Spielberg kreirat će televizijske serije bazirane na Microsoftovim blockbuster naučnofantastičnim igricama "Halo" za Xbox One, izjavili su predstavnici kompanije.

Nova konzola ponudit će i ekskluzivni sadržaj poput Nacionalne fudbalske lige.

Uređaj će imati osam gigabajta memorije s ažuriranim kontrolorom i novim senzorom Kinect koji povezuje korisnikov glas i gestikulaciju s konzolom.

Tehnološki uređaj je izgrađen na Xbox operativnom sistemu i kernelu Windows softvera za obradu internetskog sadržaja.

Prethodnik ove konzole, Xbox 360, na tržištu se pojavio prije osam godina i bila je riječ o pravom "blockbusteru" koji je do danas prodan u preko 70 miliona primjeraka.