{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Londonska policija u posjedu softvera koji "predviđa" zločine

31.10.2014. u 11:19
16
14
Londonska policija u posjedu softvera koji "predviđa" zločine
16
Londonska policija u posjedu softvera koji "predviđa" zločine
Minority Report, 2002.
Članovi bandi za koje postoji najveća šansa za počinjenje krivičnih djela sada mogu biti identificirani pomoću softvera firme Accenture.
Softver koji podsjeća na program iz filma "Minority Report" oslanja se na podatke skupljane više od četiri godine, a kojeg je naručila londonska policija sa ciljem da pokuša predvidjeti počinjenje krivičnih djela.

Softver je prošao test koji je trajao 20 sedmica, a kao izvor informacija koristio je statistiku i društvene mreže.

"Program zapravo pokušava da odredi individue na koje bi policija trebala obratiti pažnju, a kako bi se pomoglo suženom kapacitetu policijskih snaga", objasnio je analitičar Muz Janoowalla, prenosi BBC.

Test je sačinjavao komparaciju četiri godine sakupljanih podataka sa događajima iz godine koja je slijedila. Na taj način policija je pokušala retroaktivno provjeriti sposobnost i tačnost programa. Policija ne želi saopštiti detalje testa niti koji su kriteriji korišteni pri generisanju zaključaka softvera.

Čelnici grupe Big Brother Watch, kampanje za borbu protiv narušavanja privatnosti, zatražili su da policija otkrije više informacija o svom novom pristupu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: