Sve veći rizik
4

Kriminalci koristili dronove za ometanje FBI-a u praćenju talačke situacije

Klix.ba
Kriminalci su iskoristiti dronove kako bi ometali FBI u praćenju talačke situacije, javlja BBC.

Zvaničnik FBI-a je izjavio da su kriminalci namjerno koristili male dronove s ciljem ometanja spasilačkog tima koji je rješavao talačku krizu. Dronovi su sprečavali nadzor situacije, zbog čega je FBI izgubio vizuelni kontakt s osumnjičenim.

Talačka kriza se dogodila u predgrađu Denvera tokom zime, FBI je postavio opservacijski položaj na visini kako bi pratio situaciju, ali su se iznenada pojavili dronovi izvodeći seriju niskih preleta pri velikoj brzini s ciljem da spriječe rad agenata.

Upotreba dronova u kriminalne svrhe je sve češća pojava, a nerijetko se koriste za krijumčarenje droge i smartphonea u zatvore. Policija je zabrinuta da bi kriminalci mogli početi koristiti dronove i na druge načine.

"Kao dio svakog operativnog planiranja za javne događaje, policija sada razmišlja i o zlonamjernoj upotrebi dronova, kao i o tome kako će odgovoriti na taj rizik. Rizik je sve veći pa ćemo zbog toga nešto i uraditi", saopćilo je Nacionalno vijeće šefova policije.

Godine 2015. su kriminalci koristili dronove za izviđanje potencijalnih meta pljački u Suffolku, a prošle godine je na sajtu Vice objavljen dokumentarac o ljudima koji su koristili dronove sa senzorima za toplotu kako bi krali marihuanu s ilegalnih farmi skrivenih u stambenim objektima.

U SAD-u se dronovi uglavnom koriste za krijumčarenje droge. Meksički karteli dronovima krijumčare drogu preko granice već deset godina.