Lako prenosiv sistem
10

Kinezi "kopirali" iranski kamikaza dron Shahed 136

D. B.
Čini se da je Kina uspjela razviti vlastitu verziju iranskog drona HESA Shahed 136.

Riječ je o dronu nazvanom Sunflower 200 koji je "izuzetno kvalitetan" te predstavlja blisku kopiju originalnog iranskog drona. Predstavljen je na kineskom vojnom sajmu te je izazvao zabrinutost zbog očiglednog širenja takvih dronova.

Dron HESA Shahed 136, koji se u ruskoj službi naziva Geran-2, iranski je autonomni dron koji je dizajnirala i proizvela kompanija Shahed Aviation Industries. Dron je diajniran tako da napada mete na tlu s udaljenosti, lansira se s lansirnog nosača u serijama od pet ili više dronova s ciljem nadjačavanja zračne odbrane tako što troši njene resurse tokom svog napada. Prvi javno objavljeni snimak drona pojavio se u decembru 2021. godine.

Shahed 136 ima elegantan oblik krila za povećanje stabilnosti u letu, a također dolazi i sa stabilizirajućim kormilima pozicioniranim na vrhovima u svrhu još bolje kontrole. Nosni dio drona nosi snažnu bojevu glavu čija se težina procjenjuje na 30 do 50 kilograma. Dron je težak 200 kg i može letjeti brzinom većom od 185 km/h, raspon krila iznosi 2,5 metara, a domet do 2.500 kilometara.

Kineska verzija drona je teška 175 kilograma, no ima sličnu ukupnu nosivost, dimenzije i domet. Novi dron također ima deklarisani kapacitet goriva od 160 litara, što može ukazivati na kapacitet "iranskog originala" Shaheda 136.

Sistem za lansiranje je prenosiv i može se postaviti na bilo koji vojni ili komercijalni kamion. Letjelica se lansira pod blagim uglom prema gore uz pomoć RATO-a, pomoćnog sistema za lansiranje raketa. Nakon lansiranja, aktivira se četverocilindrični motor Mado MD-550 iranske proizvodnje, a moguće je da kineska verzija drona koristi gotovo isti sistem.

Još uvijek nije jasno kojom brzinom će Kina proizvoditi svoje dronove Sunflower 200.