Vojno, tajno i javno
78

Helez tvrdi da postoje dva ugovora za izvoz dronova kamikaza, Ministarstvo kaže da ne postoji nijedan

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar odbrane BiH Zukan Helez ponovo je govorio o dronovima kamikazama koji se, prema njegovim riječima, već proizvode u BiH da bi se izveli u inostranstvo. Sada je otišao korak dalje i rekao da će se izvoziti u dvije države s kojima su potpisani ugovori.
Helez je 13. marta ove godine izjavio da "za 15 dana počinjemo s proizvodnjom dronova samoubica". Uprkos upitima novinara da kaže nešto više na ovu temu, Helez je šutio sve do petka 29. marta i gostovanja na Face televiziji gdje je ponovo iznio određene informacije na ovu temu.

Ipak, uprkos sumnjama vojnih stručnjaka u Helezove tvrdnje, prvo pročitajmo šta je izjavio prije tri dana.

"Mi ćemo to izvoziti. Meni je drago što imamo tu tehnologiju, za ne daj Bože, mi uvijek sebi možemo proizvoditi te dronove ... Imamo dva ugovora, predugovora, potpisana da izvozimo ... Mi smo zatvorili tehnološki proces. Mi to pravimo, to je gotovo. Mi imamo predugovora s dvije države, to je ozbiljna priča", rekao je, između ostalog, bh. ministar odbrane.

Dodao je i kako je sve legalno i da će tamo "odvesti Senada Hadžifezovića da se slika pored drona", ali da ipak neće povesti "novinarku Klixa koja ga je zvala i pitala da joj kaže gdje se pravi i kako".

Naglašavamo, iako govori da je to vojna tajna, odvest će novinara da se slika pored "drona kamikaze", ali su mu smetala pitanja novinara Klix.ba da više govori na ovu temu koja je izazvala veliku pažnju.

"To su neke stvari o kojima se ne govori javno i u detalje ... To sad inžinjera platite, dođe iz Amerike, dođe odavde-odande, to se napravi, to.. Mi od toga pravimo dramu. Zaboga, k'o da sam rekao napravili atomsku bombu."

No, naši raniji sagovornici su ranije upozorili da bh. namjenska industrija trenutno ne može proizvoditi dronove za vojnu upotrebu jer niti ima tu savremenu tehnologiju i resurse, niti postoje ugovori o proizvodnji i namjeni tj. izvozu.

Da bi BiH proizvodila dronove za vojnu upotrebu, potreban je potpisan ugovor sa drugom zemljom (uvoznicom).

Iako Helez tvrdi da postoje takva dva ugovor, a zatim spominje i predugovore, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za Klix.ba su odgovorili:

''Svaki vid proizvodnje sredstava za vojnu upotrebu, uključujući i dronove koji su namijenjeni za vojnu upotrebu, mora biti registrovan u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako za proces proizvodnje, tako i za izvoz za koji je neophodna izvozna dozvola.

Uvidom u bazu podataka koja se vodi u ovom Ministarstvu, nije bilo zaprimljenih zahtjeva kao ni izdatih dozvola za izvoz ove vrste robe.

Dakle, Ministarstvo nema zvanične podatke da su pravna lica koja su registrovana za proizvodnju naoružanja i vojne opreme počela proizvoditi ova sredstva".

Dakle, ne postoji niti jedan ugovor o proizvodnji niti o planu izvoza niti dozvola za proizvodnju dronova samoubica, kako tvrdi Helez. Proizvodnja dronova je moguća bez ikakve dozvole samo ukoliko se radi o običnim, civilnim dronovima. Oni se mogu proizvoditi i u kućnoj radinosti, no Helez je potcrtao da se radi o vojnim dronovima i koji se proizvode u fabrikama namjenske industrije.

O kakvim ugovorima se radi, s kim su i kada potpisani pitali smo i Ministarstvo odbrane BiH na čijem čelu je Zukan Helez. Do trenutka objave ovog teksta odgovor nismo dobili, ali ćemo ga objaviti kada stigne.