|

Gorilla Glass uskoro i na vjetrobranima automobila?

Gorilla Glass uskoro i na vjetrobranima automobila?
4
Klix.ba
13.6.2013. u 19:22
4
komentara
4

dijeljenja
Gorilla Glass uskoro i na vjetrobranima automobila?
Gorilla Glass je vjerovatno najpoznatiji kao gotovo neuništivi prekrivač gotovo jedne i po milijarde ekrana na smartphoneima, a uskoro bi mogao da se proširi i na automobilsku industriju.
Kako navodi kompanija Corning, proizvođač Gorilla Glassa, uskoro bi mogli početi isporuku svog moćnog stakla i proizvođačima automobila, koji bi mogli iskoristiti njegovu znatno manju težinu od običnog stakla, kao i dobru zvučnu izolaciju. Teoretski, automobil sa ovakvim staklom bi trošio manje goriva i nudio bi znatno tišu vožnju.

Viši potpredsjednik Corninga, Jeffrey Evenson, nada se da će barem jedan veliki proizvođač početi proizvodnju automobila sa Gorilla Glassom u narednih godinu dana.

Ubacivanje Gorilla Glassa u automobile dovelo bi kompaniju do zatvaranja kruga, budući da su još '60-ih godina prošlog stoljeća eksperimentisali sa automobilskim vjetrobranima. Ta istraživanja udarila su temelje razvoju današnjeg Gorilla Glassa.

Informacije o ovom iskoraku kompanije došle su odmah nakon najave nove (treće) generacije ovog proizvoda.

"Počeli smo proizvodnju još tanjeg Gorilla Glassa, što omogućava njegovo zakrivljavanje i formiranje oblika, bez žrtvovanja čvrstoće. To će proizvođačima omogućiti izradu još originialnijih uređaja u budućnosti. Također, buduće generacije proizvoda smanjit će i refleksiju svjetla", izjavio je James R. Steiner, viši potpredsjednik i generalni direktor Odjela specijalnih materijala u Corningu.

Corning trenutno radi i na razvoju antibakterijskog stakla za zdravstvenu industriju, te na Willow Glassu, staklu savitljivom poput plastike i tankom poput novčanice, a koje ima čvrstoću i trajnost kao Gorilla Glass.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...