Potencijalni problem za vozače
1

VIDEO / Google Glass još nije u prodaji, a već ga pokušavaju zabraniti

Klix.ba
Google Glass, revolucionarne interaktivne naočale, još uvijek nisu stigle na tržište, a zakonodavci ih već pokušavaju maknuti sa cesta.

U preventivnom potezu, državni predstavnik Zapadne Virginije (SAD), Gary G. Howell, predstavio je Nacrt zakona koji bi trebao proširiti postojeći zakon protiv pisanja SMS poruka tokom vožnje u smislu da se zabrani i korištenje prenosnih računara sa ekranom pozicioniranim na glavi. Nacrt direktno ne spominje Google Glass, ali je Howell rekao CNN-u kako je inspiraciju za zakon dobio nakon čitanja teksta o ovom uređaju.

Ukoliko zakon bude odobren, Zapadna Virginija postat će prva američka država koja će zabraniti korištenje Google Glassa tokom vožnje. Zakon bi na snagu mogao stupiti već 1. jula.

"Osnovna stvar je sigurnost. To bi moglo projektovati tekst ili video u vaše vidno polje, ja mislim da tu ima dosta potencijala za odvraćanje pažnje“, rekao je Howell u intervjuu.

Najavljen prošle godine, Google Glass je uređaj koji izgleda poput naočala, a kontroliše se pomoću glasovnih komandi. Iznad desnog oka korisnika nalazi se maleni ekran koji prikazuje pretraživanja, e-mailove, podsjetnike i druge informacije. Uređaj je opremljen i minijaturnom kamerom koja može snimati fotografije i video.

U prodaji se uređaj neće naći prije kraja ove godine. Cijena još nije najavljena, ali je kompanija Google već prodala ograničen broj primjeraka svojim razvojnim partnerima po cijeni od 1.500 dolara.

"Mnogo razmišljamo o dizajnu Google Glassa, budući da nove tehnologije uvijek potežu nova pitanja. Smatramo da naš uređaj ima ogroman potencijal da poboljša sigurnost na cesti i smanji broj nesreća. Kao i uvijek, sve povratne informacije su dobro došle“, izjavio je Googleov glasnogovornik povodom prijedloga zakona.

Primjera radi, Google je već najavio da bi Glass mogao imati ugrađen navigacijski sistem upravljan glasovnim komandama, kako bi pomogao pri vožnji. Također, iz Googlea kažu da je jedan od ciljeva ovog projekta da učini tehnologiju dostupnom kada je potrebna i nenametljivom kada nije. Također su naveli i da se ekran u naočalama nalazi iznad normalnog polja vida korisnika i služi za brze poglede, a ne dugotrajno gledanje.

Google Glass podigao je mnogo prašine u tehnološkim krugovima u vezi sa njegovom praktičnom primjenom i potencijalnim problemima u vezi sa privatnošću korisnika zbog stalne povezanosti sa internetom.

Iako ne želi Google Glass na cestama, Howell ipak kaže da je zaintrigiran proizvodom i da nema ništa protiv da ga isproba.