Tehnologija
4

VIDEO / Provaljen Google Glass, hackeri mogu vidjeti i čuti isto što i vi

Klix.ba
Googleove "pametne" naočale, Glass, našle su se na meti hackera. Oni su, sa udaljenosti, mogli vidjeti i čuti sve što i nosilac naočala te su upozorili kako "ništa nije sigurno jednom kada se Glass hakira".

Iako će Glass u prodaji za široke narodne mase biti tek naredne godine, ovaj napad je povukao važna pitanja sigurnosti, privatnosti i načina na koji Google planira da zaštiti ovaj uređaj i korisnike.

"Jednom kada napadač stekne kontrolu nad vašim Glassom, imat će više moći nego kada provali u vaš mobitel ili računar. Stiče kontrolu nad kamerom i mikrofonom na vašoj glavi. Hakirani Glass ne samo da posmatra svaki vaš pokret, već i sve u šta vi gledate (namjerno ili slučajno) te čuje sve što i vi. Najveći problem nastaje, naravno, ukoliko ga koristite u krajnje privatnim situacijama. Jedina stvar koju Glass ne zna su vaše misli", napisao je Jay Freeman, poznati programer koji je ranije radio na hakiranju iPhonea i uređaja baziranih na Androidu.

Freeman navodi kako Glass tako hackerima može otkriti sve vaše passworde, slike vaših ključeva i sl. Iz Googlea se brane da uređaj još uvijek nije dostupan javnosti. "Mi shvatamo važnost stvaranje posebne zaštite za ovaj uređaj i eksperimentišemo sa rješenjima te činimo sve kako bi Glass učinili što dostupnijim. Važno je da korisnici shvate kako Glass ne ulazi u mnogo dijelova vašeg Google računa niti u postavke mnogih proizvoda. Vaša privatna stranica MyGlass dozvoljava vam da izmijenite sadržaj koji želite da vidite na Glassu", saopćili su iz Google.

Ipak, veliki broj hackera i elektronskih stručnjaka tvrdi kako je jedini način da sigurno zaštitite sebe i ljude oko vas taj da uopće ne koristite Glass.