Nakon brojnih glasina
4

Google predstavio Pixel 4 i Pixel 4 XL s nekoliko noviteta

D. B.
Kompanija Google je u New Yorku predstavila dva nova smartphonea, a to su Pixel 4 i Pixel 4 XL.

Pixel 4 će biti dostupan u tri nove boje, a to su bijela, crna i narandžasta (ograničena). Narudžbe se već primaju, a isporuke se očekuju 24. oktobra. Pixel 4 košta 799, a Pixel 4 XL 899 dolara.

Pixel 4 XL je dobio 6,3-inčni Quad HD ekran, dok Pixel 4 ima 5,7-inčni ekran rezolucije 1080p s frekvencijom osvežavanja od 90Hz u oba slučaja. Ekran je brz i brzo reaguje, ali se frekvencija osvježavanja automatski mijenja na uobičajenih 60Hz u određenim uslovima kako bi se produžilo trajanje baterije.

Osim veličine ekrana i kapaciteta baterije (2.800 i 3.700 mAh), dva uređaja imaju identične specifikacije. Koriste Qualcommov Snapdragon 855 procesor, 64 ili 128 GB memorije te 6 GB RAM-a.

U gornjoj ivici Pixela 4 smješteni su senzori koji omogućavaju neke novitete. Jedan je Googleov vlastiti sistem otključavanja prepoznavanjem lica koji je odgovor na Appleov Face ID, a drugi je nova metoda interakcije nazvana Motion Sense, koji koristi Googleovu Project Soli tehnologiju. Zahvaljujući Motion Senseu je moguće upravljati muzičkim playerom ili odbacit dolazeći poziv pokretom ruke iznad ekrana. Ova mogućnost se može i isključiti.

Ove godine je Google dodao telephoto portrait sočiva pored standardne primarne stražnje kamere. Telephoto kamera nudi 2x zumiranje zahvaljujući hibridu optičkog i digitalnog fokusa.

Novi uređaji imaju i nove softverske trikove, a poboljšani su postojeći modovi kao što je Night Sight, mod koji sada ima dugu ekspoziciju za astrofotografiju. Live HDR+ nudi realni uvid u fotografiju koju ćete dobiti nakon što Google obavi svoje procesuiranje fotografije. Tu je i novi slider za sjene ukoliko želite više kontrole nad onim što HDR radi. Google tvrdi da je poboljšao balans bijele boje u svim modovima fotografisanja.

Pixel 4 posjeduje i novu aplkaciju Recorder koja automatski i veoma brzo pretvara govor u test.