Lansiranje u martu
64

Google će korisitit AI tehnologiju i satelit za praćenje curenja metana

D. B.
Iako ugljični dioksid privlači veliku pažnju kada je riječ o globalnom zagrijavanju, postoje i drugi faktori koji su također u igri.

Metan je odgovoran za oko 30 posto porasta globalnih temperatura od industrijske revolucije, govore podaci Međunarodne agencije za energiju. Oko 40 posto emisija metana nastalih aktivnostima čovjeka potiču iz energetskog sektora. Identifikacija i ublažavanje svih emisija jedna je od najkritičnijih akcija koje možemo poduzeti u kratkom roku u borbi protiv klimatskih promjena.

Stoga su se Google i Environmental Defense Fund (EDF) udružili kako bi zajednički radili na rješenju ovog problema. Prethodno su mapirali curenje metana u većim gradovima koristeći senzore na Street View automobilima, a ovog puta su koristili kombinaciju satelitskih snimaka i umjetne inteligencije (AI).

EDF i njegovi partneri su razvili satelit koji će biti lansiran u martu pomoću rakete Falcon 9 kompanije SpaceX. Iako su i ranije postojali napori za praćenje korištenjem satelita, MethaneSAT bi trebao pružiti najsveobuhvatniju sliku o emisiji metana širom planete.

Satelit će kružiti oko Zemlje 15 puta dnevno na visini većoj od 563 kilometra i fokusirat će se na mjerenje nivoa metana u regijama s najvećom proizvodnjom nafte i plina. Ovaj satelit će moći snimiti velike emisije iz jednog izvora, ali i iz manjih izvora metana rasprostranjenih na širim područjima.

EDF i njegovi partneri su razvili algoritme zasnovane na Google Cloudu kako bi izračunavali emisije na određenim mjestima te ih pratili. AI tehnologija će se koristiti za određivanje naftnih i plinskih infrastruktura kao što su spremnici za skladištenje i pumpe, baš kao što Google koristi AI za detektovanje trotoara, uličnih znakova i naziva puteva na satelitskim fotografijama namijenjenim aplikaciji Maps.

Kombinovanje mapa metana i onih koje prikazuju infrastrukturu nafte i plina pružit će jasniju sliku o tome odakle potiču emisije. To bi energetskim kompanijama trebalo dati korisne informacije, koje će im pomoći da zaustave curenje.

Uvidi iz projekta bit će javno dostupni na web stranici satelita te putem Google Earth Enginea kasnije ove godine.

Korisnici Earth Enginea će moći uporediti podatke o metanu s drugim mapama, kao što su one koje prikazuju šume, regionalne granice i vode.