Tehnologija
4

Desetina korisnika Facebooka nisu stvarne osobe

Klix.ba
Najpopularnija društvena mreža na svijetu, Facebook, trenutno ima više od milijardu korisnika koji su aktivni bar jednom mjesečno. Ipak, najmanje 100 miliona ovih korisnika čine kućni ljubimci, različite kompanije ili lažni profili.

Psi, mačke, tosteri i bicikli imaju svoj profil na Facebooku. Primjera radi, Beast, pas Marka Zuckerberga, ima čak milion i po lajkova profila.

Facebook svoj najveći rast trenutno bilježi u Indiji, Brazilu, Rusiji, Africi i na Bliskom istoku, dok je u SAD-u i Evropi znatno usporio u odnosu na ranije godine.

U zapadnoj Evropi Facebook aktivno koristi 37 posto stanovištva. Britanci se smatraju najvećim, a Francuzi, Talijani i Nijemci najmanjim fanovima ove mreže.

Investitore Facebooka brine činjenica da tinejdžeri polako počinju gubiti interesovanje za ovu mrežu i prelaze ne mreže poput Twittera, ili jednostavno smatraju kako Facebook više nije "cool“ otkako su mu počeli pristupati i njihovi roditelji.

Prema istraživanjima, oko 40 posto mladih korisnika Facebooka u SAD-u smatra da će ove godine tu društvenu mrežu koristiti manje nego ranije, a vjeruje se da je najveći izazov sa kojim će se ova mreža suočiti stjecanje uporišta na mobilnom tržištu.