Tehnologija
29

Deset mitova o tehnologiji u koje trebate prestati vjerovati

Klix.ba
Mobitel izaziva rak, igrice stvaraju agresivnu djecu, a za dobru fotografiju potrebni su megapikseli? Razmislite ponovo...

Svaka tehnologija s kojom se susretnemo eventualno će izroditi upozorenja koja se tiču njenih navodnih loših uticaja po fizičko ili mentalno zdravlje korisnika. Također, mnogo je mitova koji se tiču funkcionisanja i prirode odrečenih uređaja, a u nastavku slijedi 10 mitova u koje jednostavno trebate prestati vjerovati.

Mit: Ne može se napraviti dobra fotografija bez kamere sa puno megapiksela.

Istina: Kvalitet fotografije je uslovljen mnogim faktorima, a megapikseli su samo jedan od njih. Sočiva na kameri, senzori i vaše umijeće odigrat će puno veću ulogu u ljepoti fotografije nego broj megapiksela.

Mit: Korištenje mobitela na benzinskim pumpama može izazvati požar.

Istina: Samo je jedan požar na benzinskoj stanici uključivao i mobitel, ali čak i u tom slučaju taj uređaj nije bio uzrok nesreće. Nekoliko studija je srušilo višegodišnji mit o tome da mobiteli mogu izazvati električnu iskru koja može rezultirati požarom. Teoretski, taj događaj je moguć, ali je vrlo malo vjerovatan.

Mit: Internet i web su isto.

Istina: Ne, nisu. Internet je infrastruktura koja omogućava razmjenu informacija između velikog broja mreža preko PC-a, telefona i raznih vrsta softvera. Web je jedna od tih mreža, a uglavnom se sastoji od stranica koje počinju sa "www".

Mit: Ako u potpunosti ispraznite pa napunite bateriju mobitela ili laptopa, ona će izgubiti svoj puni kapacitet.

Istina: Ovo je nekada bilo istina, ali je napretkom u tehnologiji baterija taj problem postao gotovo iskorijenjen. Danas većina uređaja koristi litij-jonske ili litij-jonske polimer baterije koje ne zahtijevaju puno pražnjenje i punjenje.

Mit: Magnet briše podatke.

Istina: Za brisanje podataka trebao bi vam izuzetno velik magnet, pa čak i tad on bi imao efekat samo na pojedine vrste podataka. Vaši flash driveovi su poprilično sigurni, ali hard diskovi na vašim računarima su ranjivi na magnete kao što su oni u MRI mašinama.

Mit: Nije zdravo stajati pokraj mikrovalne pećnice.

Istina: Mikrovalne zaista odaju određenu dozu radijacije u okolinu, ali njena količina nije ni blizu one koja je potrebna da bi izazvala oštećenja na ljudskom tijelu.

Mit: Ne stavljajte metal u mikrovalnu pećnicu.

Istina: Stavljanje metala u mikrovalnu može biti opasno, ali ne onoliko koliko biste mislili. Pažnju treba obratiti na oblik metalnih objekata, a ne njihovu količinu. Naime, oštri metalni predmeti mogu sprovođenje elektrona pretvoriti u iskrice (viljuška), dok zaobljeni metalni predmeti (kašika) uglavnom ne stvaraju probleme.

Ipak, stavljanje metalnih objekata u mikrovalnu se ne savjetuje, pa tako vas i mi podsjećamo na predostrožnost prilikom grijanja hrane.

Mit: Incognito surfanje znači da surfate aninimno.

Istina: Incognito mod na vašim browserima služi isključivo kako bi posjeta stranicama ostala ne zabilježena u historiji. Ipak, vaše prisustvo na stranicama će itekako biti primjećeno i nećete biti "nevidljivi" za stranice koje skupljaju podatke od posjetilaca i korisnika.

Mit: Mobiteli izazivaju rak.

Istina: Uprkos tome što je ovo jedan od najvećih mitova vezanih za jedan uređaj, istraživači do danas nisu uspjeli dobiti niti jedan dokaz koji ide u prilog tvrdnji. Istraživanje britanskih naučnika koje je vođeno čak 11 godina nije pronašlo niti jedan jedini indikator koji radiotalase iz mobitela može okriviti za razne oblike kancera.

Mit: Videoigre uzrokuju nasilno ponašanje.

Istina: Igrice su godinama meta napada onih koji smatraju da su odgovorne za nasilje među djecom i tinejdžerima. Ipak, pregledajući podatke skupljane 10 dugih godina, naučnici sa Univerziteta u Glasgowu mogli su samo zaključiti da ne vide vezu između nasilja kod mladih i njihovog zabavljanja igricama. Štaviše, jedna druga studija pokazala je da su zaljubljenici u igrice društveno bolje prilagođeni od onih koji zaziru od ove vrste zabave.