{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Torinsko platno nije falsifikat

29.3.2013. u 14:33
0
19
Torinsko platno nije falsifikat
0
Torinsko platno nije falsifikat
Novi dokazi ukazuju na to da čuveno Torinsko platno ipak nije falsifikat. Tim povodom će ono, prvi put nakon 40 godina, biti prikazano tokom televizijskog programa za Uskrs. Stručnjaci su dokazali da četiri metra dugo platno zaista datira iz Isusovog doba.
Vatikan je naveo kako je, kao svoj oproštajni poklon Crkvi, papa Benedikt XVI odobrio specijalno 90-minutno prikazivanje platna u Torinskoj katedrali. Platno će, kratkim uvodom, predstaviti njegov nasljednik, papa Franjo.

"Bit će to intenzivna duhovna poruka, puna pozitivnosti, a pomoći će da nikada ne izgubimo nadu", izjavio je torinski nadbiskup Cesare Nosiglia.

Ovim prikazivanjem bit će obilježena i 40. godišnjica posljednjeg prikazivanja platna na TV-u, koje je odobrio papa Pavle VI 1973. godine) u specijalnom programu televizije Rai, tokom priprema novog pape za njegov prvi Uskrs na čelu Rimokatoličke crkve.

Prikazivanje dolazi nakon novih tvrdnji da platno, za koje katolici vjeruju da je Isus sahranjen u njemu, zaista datira iz njegovog doba. Raniji testovi prikazali su da je platno vjerovatno srednjovjekovni falsifikat.

Vatikan nema zvanični stav o autentičnosti platna. Benedikt XVI, dok je još bio kardinal Joseph Ratzinger, pisao je kako je na platnu "zaista misteriozan lik, kakav nijedna ljudska umjetnost nije u stanju proizvesti".

Prije prikazivanja na TV-u, za korisnike smartphonea i tableta izaći će besplatna aplikacija koja će prikazivati detaljne slike platna u HD-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: