Vrijednost 600.000 eura
0

Unikatni rimski novčić pronađen među ukradenim predmetima

FENA
Španska policija je saopćila u srijedu da je pronašla novčić iz rimskog doba "jedinstven u svijetu" u jednom skladištu u kojem je bilo 867 ukradenih komada nakita čija bi ukupna vrijednost mogla dostići 600.000 eura.

Kolekcija rimskih novčića koji datiraju iz prvog stoljeća prije Isusa Krista i prvog stoljeća poslije Krista opljačkana je u aprilu 2012. godine, zajedno s nakitom, u kući jednog madridskog kolekcionara, saopćila je policija.

Blago je djelimično pronađeno u Madridu, u jednoj trgovini za kupovinu i prodaju zlata čiji vlasnik je uhapšen, a ostatak u jednoj dvorani za aukcije u Barceloni.

Istražitelji smatraju da su ove predmete mogli ukrasti pljačkaši koji su ušli u kolekcionarevu kuću napravivši rupu u zidu.

Glavni novčić u kolekciji i "jedinstven u svijetu" datira iz epohe cara Augusta (27 godina p.n.e, 14 poslije nove ere) koji je kolekcionar kupio za 30.000 eura 2002. godine na jednoj aukciji u New Yorku.

Novčić s likom rimskog cara je "od neprocjenjive historijske vrijednosti", naglasio je glavni inspektor Brigade za historijsku baštinu Antonio Tenorio koji je vodio istragu. On je objasnio da ovaj novčić obilježava pobjedu Rimskog carstva nad plemenima Asturije i Kantabrije koji su tada naseljavali sjeverni dio iberijskog poluotoka.