{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako je papa Franjo promijenio modu u Vatikanu

19.3.2013. u 22:12
0
29
Kako je papa Franjo promijenio modu u Vatikanu
0
Kako je papa Franjo promijenio modu u Vatikanu
Italijanski kardinal Angelo Soldano stavlja ribarev prsten papi Franji (Foto: AFP)
Prstenje od punog zlata, plaštevi od baršuna i krzno hermelina u Vatikanu više nisu u modi. U modi je poniznost.
Novoizabrani vrhovni poglavar Katoličke crkve odbija da se povinuje tradiciji luksuznih odjevnih predmeta i uvodi jednostavni stil.

Od trenutka kada je izašao pred okupljene vjernike ispred Sikstinske kapele kako bi ih pozdravio kao novi papa, razlika između Jorgea Marija Bergoglija i njegovog prethodnika Benedicta XVI bila je zapanjujuće jasna, piše AFP.

Njegova bijela odora bila je jednostavna, bez čipke i nabora, a umjesto tradicionalnog zlatnog križa izabrao je željezni koji ima otkako je imenovan za pomoćnog biskupa Buenos Airesa 1992. godine.

Papa je također izabrao skromni papinski prsten od srebra, koji je izrađen prije nekoliko stoljeća, umjesto da dozvoli da se izradi prsten specijalno za njega.

Painski ili ribarev prsten je do sada neizostavno bio od zlata sa slikom Svetog Petra u čamcu, koji baca mrežu i s imenom pape koji ga nosi. No, Bergoglio je izabrao prsten od srebra koji je izradio kipar Enrico Manfrini, a na kojem je ugraviran lik Svetog Petra koji drže ključeve raja.

"Papina odluka da se odrekne dragocjenih predmeta i izbjegava materijale kao što je zlato u skladu je sa njegovom željom da naglasi vjersku simoboliku tih predmeta", kazao je zlatar iz Rima Paolo Picciotti.

Iako to nije dobra vijest za njega i njegove kolege, on kaže da je to ipak jedna moćna poruka da papa želi krenuti u smjeru obnove Crkve. Odabirom jednostavnih odjevnih predmeta, papa Franjo odaje počast i svom imenjaku Franji Asiškom, koji je odbio porodično bogatstvo i odlučio da živi jednostavnim životom.

Novi papa je, također, odbio stari običaj da nosi crvene cipele, koje simboliziraju katoličke mučenike, i odlučio zadržati cipele crne boje, koje mu je poklonio prijatelj.

Kako je saopćeno iz Vatikana, tada nadbiskup Buenos Airesa, Bergoglio je na konklave došao probušenih cipela. Prijatelj mu je rako da s takvim cipelama ne može nigdje pa mu je kupio nove. Na današnjoj inauguraciji je nosio svečano odijelo koji mu je sašio Paolo Serpone iz Napolija.

"U skladu sa papinom željom za siromašnom Crkvom dizajnirali smo jednostavnu odoru od jeftinog materijala", kazao je Serpone.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: