Bh. teolozi o izboru novog pape
113

Crkva se opredijelila za reforme, za siromašne i nove vrijednosti

Piše: A. Džaferović
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako ga niko nije spominjao kao jednog od favorita za nasljednika Benedicta XVI, sinoć je Argentinac Jorge Mario Bergoglio izabran za novog papu, a katolički vjernici širom svijeta prigrlili su ga otvorenog srca.

Bergoglio je prvi papa iz Latinske Amerike i prvi Isusovac na čelu Katoličke crkve, a odlikuju ga skromnost i posvećenost borbi protiv siromaštva u svijetu, što je, prema mišljenju naših sagovornika, dobar pokazatelj da će se Crkva okrenuti pravim vrijednostima i opredijeliti za reforme.

Fra Petar Jeleč, teolog i historičar te profesor na franjevačkom Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu, u izjavi za Klix.ba kaže da je obradovan činjenicom što je za novog papu izabran čovjek koji je, za razliku od dobrog dijela kardinala koji učestvuju u konklavama, živio vrlo skromno, koji se brinuo za siromašne, za bolesne, za ljude koji su na marginama društva.

"Šta će biti vidjet ćemo, ali prema ovome sada čini se da bi mogao biti dobar papa", ističe fra Jeleč te dodaje da pred papom Franjom stoji mnoštvo izazova.

"Izazov je svakako Latinska Amerika, odakle je on, a koja je jedan od kontinenata sa najvećim brojem katolika, ali gubi dosta vjernika. Druga stvar je reforma rimske kurije. Neke se stvari moraju promijeniti. Mora se uhvatiti u koštac sa problemima koji muče Crkvu, a ima ih dosta, od komunikacije sa savremenim svijetom do seksualnog morala", govori fra Jeleč.

Na naše pitanje da prokomentira odabir imena Franjo, koje nijedan papa ranije nije koristio, Jeleč govori da su podijeljena mišljenja o tome da li je Bergoglio novo ime uzeo po svetom Franji Asiškom, utemeljitelju franjevačkog reda.

"Ima nekih koji misle da je papa mislio na misionara Franju Ksaverskog. U svakom slučaju, on će to pojasniti, iako većina smatra da je mislio na Franju Asiškog, onog koji se brinuo za siromašne, pa je možda i tim imenom želio reći šta će biti njegova prvenstvena briga", ističe Jeleč.

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i ugledni teolog, Fra Mile Babić, smatra da je izbor Bergoglija velika promjena u dobrom smjeru.

"To je prvi papa iz Latinske Amerike, a tamo danas živi 50 posto katolika, ima puno siromašnih i socijalne nepravde i ovaj se papa sam zalagao protiv nepravde i praktičnim primjerom pokazivao da živi jednostavno", kaže fra Babić za Klix.ba.

Crkva se, smatra on, ovim opredijelila za reforme, za siromašne, za nove vrijednosti koje će se odraziti i na vjernike u Bosni i Hercegovini.

"Mislim da ćemo i mi biti za ove vrijednosti, za socijalnu pravdu, protiv izrabljivanja i divljeg kapitalizma, koji nas je doveo do toga da ljudi više vole novac nego ljude i da su zbog svog bogatstva spremni ubijati siromašne i pljačkati. Mislim da će promjene biti vidljive na svim područjima", zaključuje fra Babić.