Predsjednik Napretka za Klix.ba
101

Franjo Topić: Papa zna za patnje naroda Bosne i Hercegovine

Piše: A. Dž.
Franjo Topić (Foto: Klix.ba)
Franjo Topić (Foto: Klix.ba)
Novoizabrani papa Franjo dobro zna za Bosnu i Hercegovinu i patnje kroz koje su njeni narodi prošli u nedavnom ratu. Potvrđuje to i njegov komentar upućen vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću, pri susretu u Vatikanu - "Ti si onaj iz trpeće Crkve".

"Bosna i Hercegovina je, nažalost, zbog rata bila medijski najprisutnija tema, a kardinal Puljić je postao svjetski relevantna osoba, naravno ne samo zbog rata nego i svojih stavova u ratu i zauzimanja za male ljude, što je novom papi vrlo značajno", kaže u izjavi za Klix.ba predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak i ugledni teolog Franjo Topić, koji je izuzetno zadovoljan izborom Jorgea Marija Borgoglija za novog papu.

"Uvijek sam smatrao da papa treba biti iz Latinske Amerike jer na tom kontinentu živi više od 45 posto katolika i mislim da zaslužuju poštovanje. Osim toga, Latinska Amerika je veoma aktuelna, ima puno siromaštva i neriješenih problema te dosta sekti, što je crkveni problem", govori Topić.

A kada su u pitanju problemi sa kojima se papa Franjo mora uhvatiti u koštac kao vrhovni poglavar Katoličke crkve, Topić kaže da ih je onoliko koliko i katolika u svijetu, tačnije milijardu i 200 miliona.

"Međutim, jedan izaziva posebnu medijsku pažnju, a to je pedofilija. Sadašnji papa će se morati uhvatiti u koštac sa ovim problemom, riješiti ga i staviti u ladicu. Zatim, trebat će rješavati kuriju, odnosno svu upravu Vatikana. On će za sada potvrditi sadašnje dužnosnike, a onda će kasnije, kada se upozna i vidi situaciju, morati rješavati personalna pitanja", govori Topić.

Argentinac će, sasvim sigurno, nastaviti borbu protiv siromaštva kojoj je bio posvećen i kao nadbiskup u Buenos Airesu, a to je pokazivao i svojim skromnim načinom života. Naime, već je poznato da je novi papa koristio javni gradski prijevoz, sam sebi kuhao i živio u skromnom stanu, a nije kupovao ni novu garderobu.

"Potvrđuje to i uzimanje imena Franjo, po Franji Asiškom, siromahu i čovjeku koji se u ime vjere i u ime ljubavi prema ljudima odrekao svega materijalnog i živio praktično kao prosjak", priča nam Topić.

Mnogo je zanimljivosti u vezi s novim papom. Osim što je prvi papa iz Latinske Amerike, on je i prvi isusovac na čelu Katoličke crkve.

"Riječ je o velikom redu iz 1540. godine, čiji su sljedbenici puno učinili i danas čine. To je danas u Katoličkoj crkvi najbrojniji red na svijetu, koji je vrlo utjecajan i veoma prisutan u nauci. Samo u Americi imaju pet univerziteta", kaže Topić i dodaje da papa Franjo likom podsjeća na papu Pija XII, koji je 1939. godine također izabran u vrlo kratkom roku i koji se u vrijeme kada je svijetom bjesnio Drugi svjetski rat borio da ublaži njegove posljedice i pomogne unesrećenima.