Po čemu je poznat novi papa
51

Franjo I je živio u skromnom stanu i nije kupovao odjeću

Klix.ba
Novi papa, 76-godišnji Jorge Bergoglio, nadbiskup Buenos Airesa, prvi je papa koji dolazi iz Latinske Amerike i prvi Isusovac na toj poziciji.

Uzeo je ime Franjo I, što znači da će se prvenstveno zalagati za pomaganje siromašnima. Ovaj skromni Argentinac konzervativnih stavova rođen je 17. decembra 1936. godine i dijete je talijanskih roditelja. Njegov otac Mario bio je radnik na željeznici, a majka Regina domaćica.

Bio je jedno od petero djece u porodici, te pohađao Filozofski i teološki fakultet u San Miguelu. Bio je profesor teologije, a nakon završenog fakulteta 1992. postao je biskup Buenos Airesa, te 1998. nadbiskup. Živio je u skromnom stanu izvan glavnog grada Argentine, sam je kuhao, a vikende provodio u samoći. Često je posjećivao siromašne i putovao pješice.

Otkako je proglašen kardinalom odlučio je da ne kupuje novu odjeću, već je nosio onu koju su mu davali prethodni kardinali. Često je putovao autobusom, a kad je dolazio u Rim išao je ekonomskom klasom.

Zalagao se za osnivanje novih parohija i pokretao inicijative za novim pastoralnim programima, kao što je komisija za razvode brakova.

Koautorica Bergoglijeve biografije Francesca Ambrogetti opisuje ga kao umjerenu osobu koja se drži podalje od medijske pažnje, a duboko je zabrinuta zbog socijalne nejednakosti u Latinskoj Americi i drugim dijelovima svijeta.

Zagovaratelj je konzervativnih stavova Katoličke crkve, te se oštro protivi abortusu, brakovima homoseksualaca, eutanaziji i kontracepciji. Nakon što je 2010. godine Argentina legalizovala istospolne brakove Bergoglio je vlastima poslao pismeni protest u kojem ih upozorava da će takav potez "ozbiljno ugroziti porodicu". U svom negodovanju je naveo i da se istospolnim brakovima "djeca lišavaju odrastanja kakvog im je Bog namijenio dajući im oca i majku".

Ambrogetti vjeruje da će Bergoglio zagovarati aktivnu ulogu Crkve u zbližavanju ljudi.

Podsjetimo, kada je 2005. godine biran poglavar Katoličke crkve, Argentinac je bio glavni konkurent tada izabranom Josephu Ratzingeru.

Novog lidera 1,2 milijarde rimokatolika na ovoj funkciji očekuju brojna iskušenja, posebno kad je u pitanju borba protiv skandala i unutrašnjih sukoba. Na mjesto pape zvanično će biti postavljen 19. marta.