Komentari (78)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
arheologija je jedna od najljepsih " bezopasnih" nauka i svaki nalaz bi trebao biti dobit za kulturu i istoriju svih u zemlji. medjutim kad nauka dovodi hodze i popove na iskopine onda to vise nije arheologija nego pogana politika.
Potpuno se slazem sa tobom.
Nekada davno u zemlji koja je imala ekonomiju, doduše u problemima, ali je ipak imala.. ja sam maštala da budem arheolog.. Rat je odnio maštanja.. Hvala što me podsjeti na to.
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
"To bi značilo kako su na stolačkom području živjeli katolici i prije onog stoljeća sedmog za kojeg se vežu podaci da su Hrvati nastanjivali ova područja u Hercegovini." Kakva glupost...katolici nisu postojali pre 1054. kada dolazi do raskola u jedinstvenoj crkvi na istocnu pravoslavnu i zapadnu katolicku. Druga stvar ne mogu se svi katolici poistovecivati sa hrvatima....nitu su hrvati doneli katolicizam na ove prostore niti su svi katolici po automatizmu (bili) hrvati.
Nacionalsitička divljanja i prepucavanja apsolutno su promašena u ovom slučaju. Priča o Hrvatima ovdje i ondje je kao i da ste rekli da su tu bili ljudi sa Filipina. Nacija u današnjem smislu postala je tek sa francuskom buržoaskom revolucijom - 1789.godine, a na naše prostore "Hrvate" i "Srbe", uvela je austro-ugarska propaganda. U nastojanju da proširi teritoriju kneževine Srbije na račun Bosne, Ilija Garašanin u ("posuđenom") djelu Načertanije (nacrt), piše da se kao olakšavajuća okolnost treba iskoristiti postojanje "pravoslavnog faktora u Bosni": Nigjde, ama baš nigdje ne pominje Srbe! Kako i bi kad ih nije bilo! Što se "Hrvata" u Bosni tiče, ako su svi katolici Hrvati (a znamo da nisu jer ima katolika porijeklom iz Austrije i Njemačke), gdje su onda bosanaki katolici? Pa u Bosni su do dolaska Turaka živjeli bosanski katolici (posebne bosanske, kako je neki nazivaju patarenske crkve)?! Oni nisu asimilirani, niti protjerani, samo su "prevedeni" u Hrvate! To svi znamo, čemu laži?!
ccc koja politicka arheologija u Mostaru. Ovo je Crkva bosanska i da krstili su se dobri Bosnjani ! Drugaciji su to bili "katolici" bosanski, toliko drugaciji da je i sam Papa naredio da se odreknu takvog vjerovanja. Ban Kulin i predstavnici crkve koju vi pronadjoste u Stocu ( mjestu sa jednom od najvecih nekropola stecaka ) ih zajeba ovdje u zmajevom gnijezdu u Zenici, a nadam se da ce i vama neko zacepit usta kao Kulin nekad Rimu. Zalosno kakve cemo arheologe imati. Nacionalizam ubija !
BOSNJACI KATOLICI SU SE KRAJEM 19 STOLJECA ASIMILIRALI U HRVATE I OD TAD KRECE HISTORIJA HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI. DO TAD NI SPOMENA HRVATA. CAK JE I DALMACIJA SPORNA, ALI HAJDE ZBOG MIRA U REGIJI CE SE RECI DA JE ONA HRVATSKA.
OVO JE BILA CRKVA BOSANSKA, ZASTO USTASE IMAJU PRAVO OVO RAZVALJIVATI I STA RADE PEDERALNI DUZNOSNICI, ZASTO SE DOZVOLI USTASAMA DA OVO MJESTO SKRNAVE I DA OBMANJUJU JAVNOST O NEKAKVIM KATOLICKIM CRKVAMA I NEVIDLJIVIM HRVATIMA?
BOSNJACI SU PRIJE RATA BILI VECINA U STOLCU, STOLAC JE BOSNJACKI!
To bi značilo kako su na stolačkom području živjeli katolici i prije onog stoljeća sedmog za kojeg se vežu podaci da su Hrvati nastanjivali ova područja u Hercegovini. ----------------------------------------- O JEBOTE DAN, KOLIKO LAZI U MALO TEKSTA? KAKVI PODATCI O HRVATIMA U HERCEGOVINI PRIJE KRAJA 19 STOLJECA? NISU NIKAD POSTOJALI PRIJE. A STO SE TICE CRKVE, KAKVA KATOLICKA CRKVA, VJEROVATNO CRKVA BOSANSKA!
kada se vec ta krstionica veze za hrvate, molim nekog hrvatskog jezikoslovca da mi objasni zasto se u hrvatskom jeziku insistira na krizu, a istovremeno imaju KRSTionicu, KRScanstvo (od korijena rijeci krst), zasto imaju KRSTenje, imaju KRSTenice, zasto imaju usKRS... silovanje hrvatskog jezika ostavlja smijesne posljedice. jasno je meni zasto hrvati imaju krstenice, a ne krizanice, ali i kad njima bude jasno mozda ce ovdje biti manje mrznje... ;) btw bas me interesuje kako znaju da je otkopano bas katolicko i bas hrvatsko?
Ja. Katolici u hercegovini su stariji od isusa
Ma da Hrvati su bili tu po krstu se zakljucuje. Ostali katolici vjeruju vjeruju da su Isusa razapeli na X
haha sad razmontirajte pa u zemaljski muzej u sarajevo ipak je to glavni grad
ti si pravo smiješan hahahahaha
"i prije onog stoljeća sedmog za kojeg se vežu podaci da su Hrvati nastanjivali ova područja u Hercegovini." Kakvi ba 'hrvati'... to su mogli samo biti neki katolici bosanci...
Bosanska crkva ;) .
hahahahaha šta sad kažu veliko Mošnjaci
Pa i ovi su bili Bošnjaci, samo druge vjere.
u bih žive dva naroda hrvati islamske vjere i hrvati katolici a kASnije su došli srbi
Puno religioznih objeekata zu srusili i zagrnuli komunisti. Tako su komunisti zgrnuli groblje i Dzamiju pored zgrade papagajka u Starom Gradu, na djelu groblja je podignuta zgrada papagajka. Damija je izgradjena 1544 godine, srusena i poravnata u park, za Dzamiju niko nije znao da je i postojala, Efendija Hadzimulic je rekao gdje se nalaze temelji te dzamije pa je na mjestu te dzamije sagradjena nova koja nosi naziv po Efendiji koji je pokazao gdje se nalazila Dzamija.
pa je li to dobro ili lose?
To je jako lose, sve takve objekte treba ponovo podici i vratiti im stari sjaj, glupa zamisao je bila da ce rusenjem bogomolja unistiti i vjeru u narodu.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Pa zašto odmah stavljate direktnu vezu katolici=hrvati. To nikakve veze nema. Samo slučajno, danas, najveći dio hrvata su katolici. To su neki naši preci od kojih je nekolicina primilo krščanstvo. Nemojte se paliti na neke međunacionalne gluposti. Isto tako nekoliko vjekova kasnije, jedan dio hrvata je primio i islam kao svoju religiju. Toliko od mene.
pa nisu sigurno ni katolici kinezi zna se ko je tu živio vjekovima hrvati što ti odmah skačeš da nisu hrvati boli istina poturčeni hrvatiću
Mislili su neki, već nas neće biti. Ni veselje svoje nisu mogli skriti. Raselit nas treba, da nas manje ima. Nisu tu ni bili - tad će reći svima. Nek tuđinu grizu, roda znati neće. Bez jezika narod nema više sreće. Djeca roda povijest neće znati. Potom svoj na svome neće bit Hrvati. Kroz vremena gruba i kroz ljute boje, branili smo časno mi ognjište svoje. Čuvaše nam pređi ovu rodnu grudu. Nisu zbog slobode ginuli zaludu. Al sad evo nova zora rudi, poslije dugih ljeta Hrvatska se budi. Tu na našoj zemlji naš se stijeg vije; crven, bijeli, plavi, više se ne krije. Tko na tvrdoj stijeni svoju prošlost piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše. Varaju se i ne misle tako – što se krvlju brani, ne pušta se lako. Mi smo tu odavna svi moraju znati. To je naša zemlja tu žive Hrvati. Na kamenu tvrdom o tom slova pišu: „Od stoljeća sedmog tu Hrvati dišu.“
PRIKAŽI ODGOVORE (1)