{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stolac: Otkriveno svetište s krstionicom

16.4.2014. u 11:15
110
78
Stolac: Otkriveno svetište s krstionicom
110
Studenti odjela arheologije s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, predvođeni svojim profesorom dr. Brunislavom Marijanovićem, okončali su još jednu fazu arheoloških iskopavanja na lokalitetu Crkvina-Rivine kod Stoca.
Na tom su mjestu već otkrili kasnoantički kompleks koji uključuje i sakralni dio, a po svojoj važnosti i razdoblju ovo je već postala arheološka senzacija u ovom dijelu BIH.

U cijeloj ovoj priči posebno mjesto pripada otkriću krstionice uz crkveni prostor, a za koju se tvrdi da potječe još iz 6. stoljeća.

To bi značilo kako su na stolačkom području živjeli katolici i prije onog stoljeća sedmog za kojeg se vežu podaci da su Hrvati nastanjivali ova područja u Hercegovini. Stoga je i vrijedno ovo arheološko otkriće kod Stoca pa se s dosta pažnje prate sve aktivnosti studenata arheologa i njihovih profesora koji su i u ovoj posljednjoj kampanji imali dosta uspjeha na terenu.

"Ovogodišnja kampanja iskopavanja rezultirala je otkrićem jedne cjeline većeg kasnoantičkog kompleksa s izdvojenim gospodarskim i sakralnim dijelom. Ipak, najvažnije otkriće ove kampanje je istraženi prostor na jugoistočnom dijelu kompleksa i u cijelosti sačuvana krstionica. Jednako vrijedna su i otkrića grobova unutar i okolo Crkve. Pronalazak novih dijelova kamenog namještaja uz istraživanje crkve daje nam mogućnost potpune rekonstrukcije svetišta s pripadajućom oltarnom pregradom", ističe voditelj iskopavanja prof. dr. Brunislav Marijanović.

Na licu mjesta je bio i stolački župnik don Rajko Marković koji ukazuje na ogromnu važnost za kršćane katolike stolačkog kraja.

"U tim prvim stoljećima kršćanstva ove su krstionice zauzimale časno mjesto u Crkvi jer su se novo krštenici nakon dužeg pripremanja uglavnom krštavali u Uskršnjoj noći u krstionicama smještenim u Crkvi. Ovo daje pečat kršćanskom Stocu iz najranijih stoljeća",poručuje stolački župnik.

"Ovo je plod višegodišnje uspješne suradnje Općine Stolac i Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pa veliko hvala svim studentima i profesorima. Želja nam je ovaj lokalitet pretvoriti u turističku atrakciju i uključiti u našu ponudu", istaknuo je Ante Vujnović, ravnatelj JU "Radimlja" Stolac koja i preuzima daljnje korake u konzervaciji i prezentaciji ovog arheloškog nalazišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: