{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pisanje SMS-a za volanom opasnije od vožnje pod utjecajem alkohola

15.3.2013. u 11:49
15
3
Pisanje SMS-a za volanom opasnije od vožnje pod utjecajem alkohola
15
Pisanje SMS-a za volanom opasnije od vožnje pod utjecajem alkohola
Pisanje SMS poruka dok vozite opasnije je od vožnje pod dozom alkohola duplo većom od dozvoljene, pokazala je nova studija Univerziteta u Barceloni, piše Daily Mail.
Naučnici su u simulatoru uporedili utjecaje alkohola i korištenja mobitela tokom vožnje. Eksperiment je pokazao da je slanje SMS poruke ili čak korištenje hands-free opreme opasnije nego vožnja pod dozom alkohola većom od dozvoljene.

Naučnici sa Univerziteta u Barceloni i njihovi kolege sa brojnih australskih univerziteta, mjerili su vrijeme reagiranja 12 zdravih volontera u simulatorima vožnje. Mjerenja su trajala dva dana, uz sedam dana pauze između njih.

Jedan test je urađen nakon što su volonteri konzumirali alkohol, a u drugom su vozili i koristili mobitele. Ljudi koji redovno konzumiraju alkohol i oni koji ga nikada nisu konzumirali nisu učestvovali u testu.

Tokom vožnje volonteri su trebali zadržati svoju poziciju na sredini lijeve trake pri brzini od 60 i 80 km/h i zakoče svaki put kada bi se pojavio kamion. Rezultati su pokazali da vozačke vještine jednako opadaju kod volontera koji su prekoračili dozvoljenu dozu alkohola i onih koji su koristili svoje telefone za slanje i primanje SMS poruka. Slični rezulatati bili su i kod volontera koji su koristili hands-free opremu.

"Naši rezultati su pokazali da i korištenje hands-free uređaja može dovesti vozače u opasnost. Iako su ovi uređaji dozvoljeni, potrebno je više istraživanja kako bi se njihovo korištenje regulisalo na pravi način“, kaže Sumie Leung Shuk Man, koautor studije objavljene u časopisu Traffic Injury Prevention.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: