Oprezniji od pijanih
1

VIDEO / Kako voze ljudi nakon pušenja marihuane

Klix.ba
Američka televizijska mreža CNN je objavila snimak o tome kako pušenje marihuane utječe na vozačke sposobnosti ljudi. U istraživanju su učestvovale tri osobe iz različitih starosnih grupa. Sve tri osobe su vozile automobil po poligonu nakon pušenja sve većih količina marihuane.

Sa njima je u automobilu osim snimatelja bio i instruktor vožnje koji je u svakom trenutku mogao spriječiti neku nezgodu, a vožnju je posmatrao jedan policijac koji je pokušavao uočiti nepravilnosti i greške tokom vožnje.

Na testiranju su učestvovala tri volontera – mlada djevojka koja svakodnevno puši marihuanu, odrasli muškarac koji marihuanu puši vikendom i stariji čovjek koji marihuanu puši povremeno. Nakon svake testne vožnje volonteri su pušili veće količine marihuane. Vozači su greške počeli praviti tek nakon što su čak pet puta prekoračili dozvoljenu granicu u američkoj saveznoj državi Colorado. U većini slučajeva su samo vozili presporo.

Iako se ovaj test teško može okarakterisati kao naučno istraživanje, iz njega se ipak mogu izvući neki zaključci. Marihuana je nakon određene granice zaista počela negativno utjecati na vozačke i navigacijske sposobnosti volontera. Međutim, svi su uspjeli zadržati nevjerovatnu kontrolu nad automobilom. Možda je i najvažnija činjenica da su oni, za razliku od pijanih vozača, bili mnogo svjesniji svog stanja i da su znali da predstavljaju opasnost po sve učesnike u saobraćaju.