{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pčele nestaju: Izgubljene dvije petine ukupne populacije kolonija

17.5.2015. u 17:32
213
110
Pčele nestaju: Izgubljene dvije petine ukupne populacije kolonija
213
Pčele nestaju: Izgubljene dvije petine ukupne populacije kolonija
Preliminarni podaci iz novog izvještaja o broju pčela u Sjedinjenim Američkim Državama donijeli su novu lošu vijest.
Pčelari širom SAD-a prijavili su prošlogodišnji gubitak u kolonijama, a koji u prosjeku iznosi dvije petine populacije pčela. Također, uz informaciju o velikim gubicima, pčelari su prijavili i vremensko razdoblje najvećeg nestanka pčela.

Naime, sve do nedavno smatralo se kako je zima doba u kojem broj pčela doživljava najznačajniji pad. Ipak, novi izvještaj govori da je do najvećeg smanjenja broja pčela u 2014. godini došlo tokom ljetnih mjeseci, što predstavlja zabrinjavajuću činjenicu.

Pored podataka o vremenu najbrojnijih uginuća, istraživanje je pokazalo kako se mortalitet pčela tokom zime neznatno smanjio.

Izvještaj je načinjen na osnovu istraživanja organizacija Bee Informed Partnership i Apiary Inspectors of America koristeći anketu nad 6.000 komercijalnih i malih pčelara.

"Nekada smo mislili da je zimski broj nestalih pčela važan indikator zdravlja insekata, a sada znamo kako je i ljetni period izuzetno značajan. To je posebno važno za pčelare koji sada gube više pčela ljeti nego zimi. Prije samo nekoliko godina to bi bilo nezamislivo", rekao je Dennis van Engelsdorp, direktor organizacije Bee Informed Partnership.

Pčele, pored svoje važnosti za ekosistem imaju veliku ulogu u poljoprivredi koju doslovno održavaju u postojanju zahvaljujući poleniziranju usjeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: