{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta ako pčele izumru: Čeka li nas nestanak mesa, kafe i jabuka?

27.3.2015. u 17:00
152
97
Šta ako pčele izumru: Čeka li nas nestanak mesa, kafe i jabuka?
152
 
Većina ljudi ne razmišlja o pčelama i njihovom doprinosu društvu, ali ukoliko one nestanu čeka nas izuzetno drugačiji svijet.
Iako vjerovatno naša vrsta posljedično ne bi izumrla, svakako bismo osjetili ogromne promjene kao što je gubitak hrane i drugih potrepština poput odjeće ili kafe.

Pčele su odgovorne za 70 posto plodova biljaka kao što su jabuke, kruške ili višnje čiji polen raznose isključivo pčele. Posljedično, nestanak ovih insekata uzrokovalo bi izumiranje plodonosnih biljaka, a sve što bi nam ostalo su žitarice kao što su kukuruz, pšenica ili riža čiji se polen raznosi vjetrom.

S obzirom na očekivani gubitak količine stočne hrane, pao bi broj domaćih životinja koje bi se mogle uzgajati što bi onda uzrokovao nestanak mesa i mlijeka.

Da sve nije samo puka pretpostavka, naučnici i pčelari još od 2006. godine bilježe pad populacije pčela čija je nevidljiva uloga i više nego važna za život na koji smo navikli.

Smanjenje populacije pčela vjerovatno je povezano sa ljudskim djelovanjem, konkretno sa korištenjem hemikalija za uništavanje štetočina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: