Nauka
7

VIDEO / Objavljena detaljna mapa funkcija genoma

Klix.ba
Naučnici su objavili najdetaljniju analizu ljudskog genoma. Otkrili su da je mnogo veći dio ljudskog genetskog koda biološki aktivan nego što se do sada mislilo. Naučnici se nadaju da će njihovo otkriće dovesti do boljeg razumijevanja mnogih bolesti, što bi dovelo do boljeg liječenja.

U istraživanju je učestvovalo preko 400 naučnika iz 32 laboratorije u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Španiji, Singapuru i Japanu. Sva njihova otkrića su objavljena u vidu 30 vezanih radova u tri različita naučna časopisa.

Enciklopedija DNK elemenata (Encode) je pokrenuta 2003. godine, a cilj joj je bio identificiranje svih funkcionalnih elemenata unutar ljudskog genoma. Prvi dio projekta je objavljen 2007. godine, a tada je bilo analizirano i objavljeno samo jedan posto genoma.

Danas je, zahvaljujući projektu Encode, analizirano tri miliona parova genetskog koda koji čini ljudsku DNK i otkriveno je da čak 80 posto genoma ima specifičnu funkciju.

Geni su mali dijelovi DNK koji sadrže instrukcije o tome koje proteine treba proizvoditi.

Encode je analizirao veliki dio genoma koji se nekada naziva i DNK otpad, jer se činilo da taj dio ima jako malo funkcija, prenosi BBC.

"Izraz DNK otpad se mora prestati koristiti. Iz najnovijih istraživanja nam je jasno da je mnogo veći dio genoma aktivan nego što se ranije mislilo", kazao je dr. Ewan Birney sa Evropskog bionformatičkog instituta u Cambridgeu.

Naučnici su takođe identificirali tri miliona genetskih prekidača. To su dijelovi DNK koji kontrolišu kada se geni u ćelijama pale ili gase.