Šaljiva mapa
13

Kako jednom rečenicom uvrijediti državljane zemalja Evrope: Jesu li pogriješili s odabirom za BiH?

N. O.
Foto: Amazing map
Foto: Amazing map
Zanimljiva mapa podijeljena na Twitteru na šaljivi način prikazuje kako koristeći jednu rečenicu ili tek određeni izraz možete uvrijediti građane određene zemlje u Evropi.

Kada se radi o regiji Balkana - za našu zemlju navode da bi "savršena uvreda" bila "turski Srbi" dok za susjede u Hrvatskoj navode da bi ih mogli uvrijediti nazivom "Srbi katolici". Govoreći o Srbiji, mapa navodi da bi za njih dovoljno bilo da kažete kako je "Tesla Amerikanac/Hrvat" kako bi ih uvrijedili.

"Je li Slovačka u istočnoj Evropi ili na Balkanu?", pitanje je koje vrijeđa Slovence navodi mapa - istovremeno griješeći kod imena zemlje, ali i njenog položaja. Crna Gora nije predstavljena na mapi, a za Makedonce ističu rečenicu "izmišljena 1991.".

"Propala ekonomija", izraz je kojim bi uvrijedili Grke, "Najdepresivnija zemlja" - za Fince, "Pričaju dijalekt švedskog jezika" za Norvežane.

"Tjestenina s kečapom i separatizmom", savršena je uvreda za Italijane, dok bi Špance naljutili tvrdnjom da su "glasni i naporni".

Za Francuze je istaknuta samo bijela zastava, za Austrijance je dovoljno da kažete "čudni Nijemci" da bi ih uvrijedili, dok je prema mapi Estonija "Finska s Aliexpressa".

Objava je privukla znantnu pažnju na Twitteru, a zanimljivo je da ju je komentarisao čak i Elon Musk, koji je smatrao da autori nisu puno pogriješili.