Nauka
0

Najdeblji i najstariji led Arktika se topi

Sarajevo-x.com
Najdeblja, najstarija i najtvrđa ledena kora morske površine u blizini Sjevernog pola se topi i to je veoma loš znak za budućnost arktičke ledene kape, pokazali su NASA-ini satelitski snimci.

“Debljina je indikator dugogodišnjeg zdravlja morskog leda, a ono ne izgleda dobro u ovom trenutku”, objasnio je Walt Meier, predstavnik National Snow and Ice Data Centera.

Naučnici tvrde da je trend topljenja leda u porastu zahvaljujući ljudskom faktoru na klimatske promjene, objavljuje Reuters.

Topljenje arktičkog leda ne uzrokuje povećanje nivoa mora u mjeri u kojoj bi topljenje glečera Grenlanda ili Antarktika moglo učiniti, ali doprinosi negativnim utjecajima globalnog zagrijavanja činjenica da bijelu reflektirajuću površinu leda mijenja crna površina mora koja apsorbuje sunčevu toplotu.

Koristeći se satelitima koji mjere količinu leda koja pokriva Arktik i Antartik, Meier i ostali naučnici su zaključila da je došlo do strmog pada u postojanju perenijalnog leda - tvrdog, debelog , starog više od godinu dana – na sjeveru.

Najstariji arktički led, koji je opstao više od šest godina, se dramatično smanjio, objavljuje Reuters.

Površina od oko 1,5 miliona metara kvadratnih perenijalnog leda je zauvijek izgubljena, što predstavlja 1,5 puta površinu Aljaske. Naučnik Meier je istakao da je zabilježen gubitak leda u 50 % svoje površine u periodu između februara 2007. i februara 2008. godine.

Ovi podaci ne ukazuju na to da je Arktic “otvorena” voda tokom zime, ali znači da, u mnogim područjima, što u većoj mjeri deblji perenijalni led zamjenjuje mlađi, takav led lakše destruiraju sile vjetra i visoke temperature vode.