Jedini koji ih koriste
44

Putin se želi proširiti na Arktik, a za to će koristiti nuklearnog ledolomca

F. H.
Foto: TASS
Foto: TASS
Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u petak izgradnju nuklearnog ledolomca, koji bi mogao pomoći u proširenju trgovačkih ruta njegove zemlje.

Putin je dao dozvolu za izgradnju broda pod nazivom "Lenjingrad" tokom ceremonije polaganja kobilice u Sankt Peterburgu, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

Agencija France-Presse (AFP) primijetila je da vijest o ledolomcu na nuklearni pogon, koji probija led kako bi stvorio bolje prolaze za teretne brodove, dolazi u trenutku kada Moskva želi otvoriti svoju komercijalnu trgovinu na sjeveru Arktika.

"Pod zapadnim sankcijama zbog svoje ofanzive na Ukrajinu, Rusija se nada da će se osloniti na Sjevernu morsku rutu, brodski put koji prelazi Arktički ocean, kako bi omogućila veću trgovinu s Azijom smanjenjem udaljenosti i troškova", piše AFP.

Tokom ceremonije u petak u Baltičkom brodogradilištu, Andrej Kostin, predsjednik upravnog odbora ruske Ujedinjene brodograđevne korporacije, zatražio je od Putina "dopuštenje za postavljanje ploče tonaže na prvi odjeljak budućeg nuklearnog ledolomca Lenjingrad".

"Neka se to učini", odgovorio je Putin, prenosi TASS.

Ruski predsjednik također je navodno priznao da će se ledolomac koristiti za "najvažnija istraživanja na Arktiku" i spomenuo nekoliko ruskih regija u kojima očekuje da će se njegova flota ledolomaca uskoro koristiti.

"Tamo na Čukotki, u Jamalu, u Tajmiru, u Jakutiji, u svim drugim našim arktičkim regijama, jako se očekuju takvi novi moćni ledolomci i druga plovila visoke klase leda", rekao je Putin.

Rusija je trenutno jedina zemlja na svijetu koja gradi i upravlja nuklearnim ledolomcima.

Lenjingrad je ledolomac pete generacije na nuklearni pogon. TASS je izvijestio da će brod biti dug 173,3 metra (otprilike 568,6 stopa), širok 34 metra (oko 111,5 stopa) i visok 52 metra (170,6 stopa). Novinska agencija je također rekla da je Lenjingrad dizajniran da traje 40 godina i da će posada činiti 52 osobe.

Početak rada na Lenjingradu samo je jedan korak prema rješavanju, kako su neki rekli, većeg problema. U jesen su se pojavila izvještaji da Rusija ima manjak brodova za razbijanje leda, što je dovelo do nagađanja da će Putin imati poteškoća u postizanju ciljeva plana koji je iznio s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Tokom Xijevog posjeta Moskvi u ožujku, Putin je najavio zajedničko radno tijelo za razvoj Sjevernog morskog puta kao alternativnog puta Sueskom kanalu.

Međutim, ruski dužnosnik zadužen za razvoj Arktika, Aleksej Čekunkov, rekao je poslovnim novinama RBC u septembru da bi Putinov plan da udvostruči teret isporučen preko Sjevernog morskog puta do 2024. mogao biti ometen svjetskim nedostatkom ledolomaca.

Čekunkov je kao uzrok nestašice naveo nedostatak brodogradilišta sposobnih za proizvodnju ledolomaca, dodajući da su potrebni "ne mjeseci, nego godine" za izgradnju jednog od brodova za probijanje leda.