Nauka
65

Na pomolu otkriće vijeka: Da li smo detektovali nabore u prostor-vremenu?

Klix.ba
Ilustracija orbitiranja pulsara
Ilustracija orbitiranja pulsara
Glasine nisu česta pojava u naučnom svijetu, a kada se dogode one su rezultat uzbuđenja zbog činjenice da bi eventualna potvrda otkrića bila vrijedna Nobelove nagrade.

Riječ je o vjerovatno najvećem otkriću u posljednjih stotinu godina – gravitacionim talasima koje je Albert Einstein predvidio još 1915. godine u okviru Opće teorije relativnosti.

Nemir u naučnom svijetu je više nego opravdan jer bi to bila prva direktna potvrda nečega čije se postojanje do sada moglo posmatrati tek indirektno.

Naime, gravitacioni talasi su posljedica ubrzanja dovoljno masivnih objekata koji svojim kretanjem stvaraju nabore u prostor-vremenu koji se potom šire poput talasa na površini vode. Sve se veže za Opću teoriju relativnosti koja kaže da masivni objekti u "normalnom stadiju" zakrivljuju strukturu prostor-vremena kreirajući tako efekat koji poznajemo kao gravitaciju.

Dok prostor i vrijeme zakrivljuju tijela poput Zemlje i Sunca, a čije efekte osjetimo kao težinu i privlačenje tlu te kao sporiji tok vremena na površini u odnosu na tok vremena u njenoj orbiti, gravitacione talase trebali bi kreirati supermasivni objekti poput binarnog sistema pulsara.

Takav sistem je načinjen od dva pulsara, vrsti neutronskih zvijezda koje pored brzog kretanja oko ose rapidno orbitiraju jedna oko druge.

Talase je možda detektovao američki specijalizovani opservatorij LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) koji uz pomoć precizno raspoređenih lasera čeka "vibracije" koje bi apsolutno potvrdile postojanje ove pojave.

Posljednje vijesti iz LIGO-a govore da je u toku opsežno i strogo provjeravanje podataka kako bi se, ukoliko je glasina tačna, objava o otrkiću mogla desiti sa najmanjom mogućom greškom.

Naučni magazini kao što je Nature pažljivo isčekuju prve zvanične informacije, a pojedini naučnici nisu sretni što je cijela priča svedena na došaptavanje koje nije svojstveno naučnom svijetu.

S druge strane, renomirani astrofizičari poput Lawrenca Kraussa tvrde da je stvar vrlo ozbiljna te da je potvrda o otkriću vrlo vjerovatna.