Nauka
32

Zašto je otkriće gravitacijskih talasa bitno?

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Američki teoretski fizičar i kozmolog Lawrence Krauss prvi je u svijetu nauke kreirao glasinu o mogućem otrkiću gravitacijskih talasa.

Riječ je o vjerovatno najvećem otkriću u posljednjih stotinu godina – specifičnim talasima koje je Albert Einstein predvidio još 1915. godine u okviru Opće teorije relativnosti.

Gravitacioni talasi su posljedica ubrzanja dovoljno masivnih objekata koji svojim kretanjem stvaraju nabore u prostor-vremenu koji se potom šire poput talasa na površini vode. Sve se veže za Opću teoriju relativnosti koja kaže da masivni objekti u "normalnom stadiju" zakrivljuju strukturu prostor-vremena kreirajući tako efekat koji poznajemo kao gravitaciju.

Danas, kada će naučnici iz američkog specijalizovanig opservatorija LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) održati vanrednu konferenciju za medije kako bi objavili rezultate posljednjih istraživanja, Krauss je iznio detaljno mišljenje o posljedicama ovog otkrića.

"Sve se svodi na fundamentalna pitanja – odakle potičemo i gdje idemo. Mogućnost da cijeli svemir odjednom vidimo na potpuno drugačiji način pokazat će novu perspektivu našeg mjesta u kozmosu. To je velika prednost nauke, ona ima moć da preispita naše mjesto u stvarnosti. Sličnu moć imaju umjetnost, literatura i muzika, pa su slika Van Gogha i gravitacijski valovi predivne stvari koje u nama bude najdublje ljudske osjećaje.

Svi smo povezani, svi smo dio svemira. Procesi koji su formirali crnu rupu možda su povezani sa eksplozijom supernove koja je izbacila atome koji danas čine moje ruke", objasnio je Krauss.

Iako su prve informacije govorile da je detektovane talase kreirao binarni sistem pulsara, Krauss smatra kako je ipak riječ o dvije crne rupe.

"Gravitacioni talasi su otkriveni i u to se mogu kladiti sa sigurnošću od 99,5 posto. Potvrda da su naučnici detektovali talase koje su uzrokovale dvije crne rupe prilikom sudara dat će nam novu sliku svemira. Prvo, dobit ćemo nove dokaze da crne rupe zaista postoje. Drugo, dobit ćemo alat da istražimo horizon događaja u crnim rupama. Treće, dobit ćemo odgovre na pitanja o crnoj rupi u centru naše galaksije. Četvrto, naučit ćemo nove činjenice o prirodi same gravitacije.

Ali, na kraju krajeva, ne znam šta će se desiti – zato se otkrića i zovu otkrića!", rekao je Krauss za australski naučni kanal ASC.