Nauka
55

Majmuni u Brazilu evoluirali do kamenog doba

Klix.ba
Ljudska vrsta više nije jedina koja je dostigla ulazak u kameno doba. Kao što je već i poznato, neke vrste primata kao što su čimpanze, kapucini i makai koriste se oruđem od kamena. U Brazilu su majmuni u kamenom dobu već 700 godina.

Nedavna studija je otkrila da makai na Tajlandu već više od pola stoljeća izrađuju oruđe. Brazilski kapucini, s druge strane, prave oruđe od kamena već 700 godina.

Oruđe koje je pronađeno bez sumnje je djelo ruku malih kapucina, a mala dlijeta i ćekići napravljeni od raznih vrsta kamena u Južnoj Americi dokazuju kako ove životinje proživljavaju kameno doba.

Prema žurnalu Current Biology, polje arheologije koje istražuje primate još uvijek je relativno novo. Glavni autor ove studije Michael Haslam pionir je u ovom području.

"Sve do sada, jedini arheološki dokazi o neljudskom oruđu izneseni su u studiji o tri čimpanze na Obali Slonovače, a njihova starost procijenjena je na blizu tri hiljade godina. Sada imamo dokaze koji upućuju na to da majmuni i ostali primati izvan Afrike koriste razna oruđa stotinama, a možda i hiljadama godina", izjavio je Haslam.