Nauka
11

Istraživači "preveli" govor majmuna: Neke vrste glasova stare milione godina

Klix.ba
Lingvisti i primatolozi udružili su snage kako bi kreirali temelj za vodič lingvistike primata koji bi pomogao u dešifriranju značenja govora majmuna.

Ova studija analizirala je glasove različitih vrsta, analizirajući strukturu i raspored tog glasanja te objašnjava šta pojedinačna oglašavanja i sekvence znače. Iako govor primata nije kompleksan kao naš, istraživači kažu da ove životinje pokazuju lingvističke sposobnost koje su uzbudljive i izazovne.

Studiju je radio međunarodni tim istraživača, a objavljena je u žurnalu "Prirodni jezik i teorija lingvistike".

"Sada možemo proučavati formu i značenje oglašavanja majmuna koristeći metode iz teoretske lingvistike majmuna. Ovim pristupom možemo porediti jednu vrstu majmuna s drugom i vidjeti da su neki od njihovih glasanja sačuvani više od tri miliona godina", rekao je jedan od lidera studije Philippe Schlenker sa Instituta Jean-Nicod.

Istraživači su kazali kako postoje dokazi o morfologiji primata - strukturi glasanja kod afričkih majmuna. Ova glasanja majmuna se razlikuju u korijenima posebno u sufiksima "hok" i "krak" te "oo". Koristeći ove nastavke majmuni upozoravaju na vrstu prijetnje te stepen opasnosti. Tako "hok" označava prijetnju iz zraka (poput orla), a "Hok-oo" je općenita prijetnja. "Krak" označava prisustvo leoparda.

Majmuni prćastog nosa koriste "pyows" kao poziv za opću opasnost, a "hacks" za pojavu orla.

Majmuni koriste dvije vrsta glasanja A i B, da upozore na opasnost i lokaciju. Naprimjer "AAAA" označava opasnost u krošnji, dok "AAA...BBBB" označava opasnost na zemlji.

Istraživači su kazali i kako poređenje govora različitih vrsta može otkriti informaciju o porodičnom stablu koje seže do perioda milionima godina ranije.